SATS fortsätter att tjäna pengar

SATS släpper sin fjärde kvartalsrapport för 2019. Siffrorna går upp i jämförelse med 2018 - men frågan är om tillväxten är organisk eller genom förvärv?

När man jämför siffrorna för samma period 2018 måste man känna till att nu ingår fitness dk´s 39 gym i siffrorna plus en del andra nyöppningar och förvärv. Exklusive de Danska gymmen meddelar SATS en tillväxt i antalet medlemmar med låga 3,8 %. Tredje kvartalet 2019 ökade SATS medlemsantalet (exklusive de Danska gymmen) med 6 %. Med andra ord sitter SATS med samma problem som alla andra gym - stort inflöde av nya kunder men nästan lika stor drop out. 
 
Under hela 2018 omsatte SATS Group totalt 3,3 miljarder NOK. Nu fjärde kvartalet 2019 var omsättningen för hela gruppen drygt 1,0 miljarder NOK. Exklusive Danmark är det en omsättningshöjning med 6,3 %. 
 
Justerad EBITDA (före påverkan av IFRS 16) ökade med 19,4 procent till 155 miljoner NOK jämfört med samma period föregående år (+28 procent exklusive Danmark). Imponerande siffror. Som väntat fortsätter gymmen i Danmark att leverera negativa siffror men utvecklingen går i rätt riktning.
 
På börsen har aktien hitintills gjort bra ifrån sig - den 23 oktober 2019 introducerades aktien till en kurs av 21,70 NOK och nu når aktiekursen ett värde av drygt 27,0 NOK.

I Sverige visar siffrorna en ökning med 7 000 medlemmar under kvartalet. Tillväxten utöver träningavgifter sjönk dock på den svenska marknaden, detta som en konsekvens av utmaningen att rekrytera tillräckligt antal personliga tränare. 
 
Till TT säger SATS VD Sondre Gravir ”Vi skulle gärna vilja se att vi kan rekrytera ännu fler för att få en ännu större tillväxt. Det är inte så att vi har en väldigt negativ utveckling på PT-sidan men vi ser en stor efterfrågan från våra medlemmar och för oss blir det därför allt viktigare att kunna rekrytera fler. Utmaningen är inte bara antalet utan också att flertalet väljer att jobba inom yrket under en begränsad tid för att sedan gå vidare till något annat”.
 
SATS vill även fortsätta att bredda sortimentet och exempelvis erbjuda lunchalternativ i anslutning till träningslokalerna, något man nu testat i bland annat Stockholm och vill utveckla på övriga nordiska marknader. SATS menar att många vill träna i anslutning till sin lunch och därför efterfrågas måltider i samband med träning.
 
"Vårt huvudfokus är större städer. Vi vill erbjuda ett stort nätverk av gym till våra medlemmar, du ska kunna hitta ett gym i närheten där du bor eller jobbar. Vi kommer inte att expandera i mindre städer utan ha fokus på större städer där vi ska fortsätta expandera. Samtidigt verkar Sats i ett högre prissegment än många av konkurrenterna. Ett medlemskap i Stockholmsområdet där en kund kan välja träningstider fritt kostar drygt 7 000 kronor om året. Träning, hälsa och livsstil är viktigt för folk i Norden och de vill prioritera och använda en del av sina pengar på detta, även om det blir en liten lågkonjunktur", säger Sondre Gravir till TT.
Last modified on tisdag, 25 februari 2020 18:02
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB