Kvinnor känner obehag på gym

Har gymbranschen problem med sexuella trakasserier mot kvinnor? Ja, menar Mindbody som nyligen släppt en undersökning gjord på 2 000 kvinnliga gymbesökare.

Rapporten - publicerad i samband med Internationella Kvinnodagen den 8 mars - är baserad på en undersökning gjord  av "Opinium Research", på uppdrag av Mindbody. De intervjuade 2 001 kvinnor som är medlemmar på gym i Storbritannien.
 
Några fakta som framkom -
* Majoriteten (57 procent) av kvinnorna "har känt att de fått otrevliga blickar" på gymmet.
 
* Mer än en tredjedel (37 procent) av kvinnor som tränar på gym får oönskade förslag på gymmet, som exempelvis att okända män frågar efter deras telefonnummer.
 
* Mer än hälften (51%) av kvinnorna menar att "träna med en kompis” är den mest effektiva åtgärden för att känna sig mer komfortabel och bli mer lämnad ifred.
 
Mer specifika önskemål som diskuterades var att ha en separat avdelningar ”endast för kvinnor” på gymmet (ett önskemål från 23 % av gruppen) och att fler kvinnliga instruktörer ska agera på gymgolvet (ett önskemål från 15 % av gruppen).
 
Heather Garrick som representerar Mindbody säger - ""Vi vet, från våra samtal med gymägare, att skapa en positiv miljö och upplevelse på gymmet är en viktig prioritering. Det gäller kunder från båda könen. Vi ser en viss trend i att program ”endast för kvinnor” är i ökad populäritet. Vidare, ser vi positiva signaler men vi anser att där är ett betydande behov av fler kvinnliga Personlig Tränare och kvinnliga medarbetare som engagerar sig som gyminstruktör”.
 
På vår hemmafront agerade nyligen influencern Alice Stenlöfs inom sina sociala kanaler. Efter att tränat på ett gym i Stockholm säger Alice Stenlöf - "Allt jag ville var att träna min rumpa men jag märkte efter ett tag att jag hade blickar på mig från alla håll och kanter”. Vidare menar Alice att hon till och med blev förföljd på gymmet under träningspasset. Allt leder till starka uttalande från Alice - ”verkligen hatar killar på gymmet” och "snälla sluta stirra".
 
Tidigare har GymBusiness skrivit om samhällsdebattören och tidigare elitspelaren i handboll, Linnea Claeson. Linnea menar att gymmen har ett problem med sexuella trakasserier mot kvinnor och anger i denna artikeln hennes Topp 10 av de saker främmande män har kommit fram och sagt till henne på gymmet.
 
Är det här en verklighet du känner igen på ditt gym? I så fall - hur ska vi agera för att eliminera dessa beteende?
Last modified on måndag, 09 mars 2020 14:23
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB