Fitnesscollection säljer medlemskap utan att driva gym

Spotify säljer musikupplevelser utan att äga eller producera någon form av musik. Uber säljer taxiresor utan att äga några taxibilar, Airbnb säljer övernattningar utan att äga några hotell. Och i företaget Fitnesscollection, finns det nu i Sverige, en verksamhet som säljer gymmedlemskap utan att äga något gym.

Grundarna bakom Fitnesscollection - Mahesh Kumar, Rasmus Adler Wahlberg och Erik Wikström - vet att teknologi öppnar upp möjligheterna till många nya spännande tjänster. De har alla skapat flera väldigt uppmärksammade tjänster i andra branscher där man till fullo utnyttjar internets all potential.

Fitnesscollection är primärt en tjänst för alla som älskar gruppträning. Grundtanken är att du som kund inte ska behöva välja ett specifikt gym eller en enskild träningsform - istället kan du få tillgång till alla på en gång. Fitnesscollection ansluter gym till sin App och erbjuder sedan sina kunder tillgång till de anslutna gymmens klasser. På så sätt får användaren av Fitnesscollections tjänst tillgång till hundratals träningspass i exempelvis yoga, pilates, crossfit, dans och kampsport. Som kund kan du upptäck nya träningsformer och boka din träning direkt i mobilen. Priset för allt detta är en medlemskostnad - utan bindningstid - på 790 kr per månad. Av denna summan sker en fördelning mellan gymmet och Fitnesscollection baserat på hur mycket personen tränar på olika gym - fler besök ger mer pengar. Exakt hur fördelningen av intäkterna utformas är delvis en förhandlingssak och beror på populäritet, läge, originalkostnaden hos gymmet mm. För gymmet kostar det inget att ansluta sig till Fitnesscollection.

Även om tjänsten i första hand vänder sig mot gruppträning kan man även få tillgång till exempelvis squash och traditionell gymträning på egen hand. En betalande Fitnesscollection-kund kan träna hur mycket de vill, men maximalt tre gånger per månad hos varje enskilt gym.

fitnesscollection app

Fitnesscollection finansierades från början helt ur grundarnas egna fickor men ganska snabbt fick man in nytt kapital från olika investerare. Nyligen har man tagit in nya partners med stor erfarenhet från branschen och tillsammans har alla investerare pumpat in pengar som innebär en värdering - på detta relativt nystartade bolag - till hela 30 000 000 kr. Dessutom har man nu en ny VD i form av före detta försäljningschefen på SATS, David Näslund.

“Det känns kul att vi har fått in så bra investerare, en ny VD som verkligen kan branschen och att vi nu har pengar som gör att vi får möjlighet att utveckla produkten och växa”, säger bolagets medgrundare Rasmus Adler Wahlberg. I nuläget erbjuder Fitnesscollection bara träningspass i Stockholmsområdet men en expansion både inom och utanför Sverige finns i planerna.

Fitnesscollections affärsmodell är tydligt inspirerad av amerikanska Classpass. I USA finns Classpass i många olika stater även om man är som starkast kring västkusten. Vidare är Classpass etablerat i England, Kanada och Australien. Där är en stark framtidstro till tjänsten eftersom Classpass hitintills har lyckat få investerare (bland annat Google Ventures) att gå in med över 700 000 000 kr, otroligt. Classpass säljer sina tjänster lite annorlunda än Fitnesscollection och erbjuder fler alternativ. Men tjänsten är inte billig - i USA kan den kosta upp till 1 700 kr per månad (lite olika priser beroende på stad) om du vill träna obegränsat, kunna besöka samma studio många gånger och ha bra framförhållning i dina bokningar.

De stora gymkedjorna ser i nuläget inga direkta fördelar med att ha Fitnesscollection som en form av mellanhand för att sälja sin träning. Däremot ser tjänsten sin största marknad i de mindre och nischade gymverksamheterna. Kritikerna mot denna tjänst framhåller att gymmet står för alla kostnaderna medan verksamheter som Fitnesscollection tar stora delar av intäkterna. Hela affärsmodellen blir rubbad och det kan sluta med att man som enskilt gym blir alldeles för beroende av dessa ”mellanhänder”.

Fitnesscollection framhäver motsatsen och menar att deras tjänst levererar flera fördelar så som -

* Man får betalt för att marknadsföra sig mot en större målgrupp som normalt annars inte hade vetat om att gymmet finns.

* Som gym har man väldigt ofta lediga platser i sin gruppträning - nu kan man via Fitnesscollection fylla på och få betalt för outnyttjad kapacitet.

* Tack vara Fitnesscollection kommer det en ström av nya leads som gymmet kan attrahera till att bli medlemmar.

* Det kostar inget att ansluta sig till Fitnesscollection, därför är det riskfritt att testa om det är en tjänst där alla parter uppnår win-win.

VD David Näslund säger - ”vi vill sälja varierad och rolig träning utan krångel som bindningstider eller annat. Vi ser oss som en partner till gymmen och definitivt inte som en konkurrent. Bland annat har vi satt en gräns att en av våra kunder kan maximalt träna 3 ggr per månad på samma gym. Vi vill främst se till att våra anslutna gym fyller sina klasser. Samtidigt blir vi en riktigt bra marknadsföringskanal för dem."

I nuläget har Fitnesscollection avtal med ett 60-tal gym- och träningsstudior i Stockholms innerstad. Det finns över 3 300 registrerade användare och av dem är några hundra aktivt betalande medlemmar.

Läs mer på fitnesscollection.se >>

Rate this item
(0 votes)
Last modified on tisdag, 20 september 2016 15:15
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo