Vi som jobbar i gymbranschen är vana att ta del av rapporter och studier som hela tiden lyfter fram vikten av att ta hand om sin hälsa. Nu är det återigen bekräftat att våra tjänster även har hög status.

SIFO har på uppdrag av Friskis&Svettis genomfört en undersökning via en webbpanel 1 038 personer i ålder 15-79 år. Dessa var riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det handlade om att ta fram de saker som har ett högt uppskattat ”status värde”. Undersökningen visade att till skillnad från vad man skulle kunna tro är det inga lyxiga villor eller bilar som imponerar mest på grannarna.

God ekonomi, tid för vänner och familj samt att satsa på hälsan genom regelbunden motion och bra kost har högst statusvärde för det svenska folket. Att bo lyxigt, äga en fin bil och satsa på sin karriär hamnar däremot längst ned på statuslistan.

Med tiden förändras saker som anses viktiga för individen. Idag är det en balans mellan jobb och fritid som alla strävar efter. Pengar är fortfarande en viktig statussymbol men därefter kommer tid för vänner och familj tätt följt av träning och hälsosam kost.

Uppfattningarna är i princip de samma oavsett var i landet man bor, enligt undersökningen. ”Vi trodde nog att åsikterna skulle gå mer isär beroende på om man bodde i Stockholm eller i övriga delar av landet. Men att jobba hårt och köpa dyra saker imponerar helt enkelt inte idag. Titta bara på vad som delas i sociala medier: Vi stoltserar hellre över träningspass, hälsosamma matval och aktiviteter med familjen än över det materiella”, menar Josefin Engfelt, kommunikatör på Friskis & Svettis Stockholm.

I undersökningen framgår att drygt varannan svensk (53 %) anser att träning och hälsa utgör en viktigare statusmarkör nu än för tre år sedan. Det är framförallt bland de yngre, de som är mellan 18 och 34 år, som träning och hälsa fått högre statusvärde. 64 procent i den yngsta åldersgruppen upplever detta jämfört med 51 procent av dem som är 35 - 55 år och 43 procent av dem som är 56 - 79 år.

Allt ovan tillsammans med alla andra trender i samhället gynnar definitivt tjänsterna som ett gym säljer - framtiden ser riktigt ljus ut.

Statussymboler som har högst värde:

1. God ekonomi (48 procent)

2. Att prioritera tid för vänner och familj (35 procent)

3. Att satsa på sin hälsa genom att träna regelbundet och äta hälsosamt (34 procent)

4. Att säkerställa balans mellan arbete och fritid (26 procent)

5. Ett lyxigt boende (18 procent)

6. En fin bil (16 procent)

7. Att satsa på karriären (15 procent)

8. Vet ej (24 procent)

Källa: Sifo

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo