Dags att sälja ditt gym?

Att sälja sitt gym kan vara en dröm för många för att säkra upp en trygg ekonomiskt framtid. Men det är oftast en krävande och komplicerad process med risk för många fallgropar. Det kan lätt förekomma kunskapsbrister, missförstånd och bli fel som leder till stora juridiska och praktiska frågor.

Det är därför viktigt att man som säljare förbereder sig i tid - innan processen startar. Det kan exempelvis innebära att optimera organisationen för en ny ägare, arbeta fram dokumentation om innehållet i olika avtal som hyresavtal, leasingavtal och anställningsavtal. Då en köpare ofta gärna ser att säljaren är kvar i bolaget under en övergångsperiod är det även klokt att i god tid planera för när man vill sälja sin verksamhet och hur man ser på framtiden och övergången till ny köpare.

En företagsaffär är alltid unik – ingen är lik en annan. Men här följer några punkter som är viktigt att tänka på innan du börjar processen.

1.
När du väl bestämt dig för att troligtvis sälja ditt gym är det lätt att ”slå av på takten” i den vanliga verksamheten. Se till att detta inte händer - drivet att utveckla ditt gym måste bestå fram tills den eventuella nya ägaren tar över.

2.
Utse tidigt en ansvarig kontaktperson. Detta är en process som tar tid och energi, är du själv operativt ansvarig kan det bli problem att hinna med den dagliga verksamheten på gymmet. Bättre då att låta en extern person bli den som driver försäljningsprocessen framåt genom att vara den officiella kontaktpersonen till alla eventuella köpare.

3.
Koppla bort dina eventuella ”emotionella känslor” – ingen köpare bryr sig om de personliga känslor du har för ditt gym, personal och medlemmar. Processen att sälja ett gym är nästan alltid ”clean business”.

Salja gym

4.
Räkna med att försäljningsprocessen tar längre tid än du tror, det är inte ovanligt med upp till 12 månader.

5.
Alla köpare har sina egna tankar kring "vad som är viktigt". Lägg därför inte – i steg ett - för mycket tid, energi och pengar på att ta fram specifika uppgifter. Ha inga förutfattade meningar utan agera efter de önskemål som köparen har.

6.
Viktigt att tidigt i processen meddela ert ”indikativa försäljningspris” – blir det ingen acceptans för detta pris finns det ingen anledning att fortsätta diskussionen.

7.
Du kan anlita en mäklare som "säljer företag" men det är ingen självklarhet eftersom du oftast ändå själv får göra allt jobb. Däremot måsta man alltid anlita juridisk hjälp.
Anlita även experter (troligtvis din revisor) för att ha koll på skattekonsekvenserna.

8.
Fundera på om du vill få till en aktieförsäljning – där allt ingår. Eller en inkråmsförsäljning – där man väljer vad som ska ingå.

En aktieförsäljning är enklare eftersom allt ingår men högre risk för köparen eftersom det kan finnas ”lik i garderoben” - därför kräver köparen garantier. Bolagets ägare får köpeskillingen.

En inkråmsförsäljning kan vara en mer komplicerad affär eftersom det är det upp till parterna att avtala om vilka tillgångar som ska övergå till köparen. Själva företaget och namnet ingår oftast inte i en inkråmsaffär. Bolaget för köpeskillingen (inte ägaren till bolaget). Allt måste specificeras i ett avtal, bland annat vad man gör med utestående fodringar.

Vill du sälja ditt gym och behöver ett bollplank och stöd i processen?
Anlita en av branschens mest erkända lönsamhetskonsulter genom att skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Rate this item
(0 votes)
Last modified on måndag, 13 mars 2017 18:49
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo