Ta ett stort ansvar för din hälsa

Att ha sin hälsa tas av det flesta för givet. Men här får du inget gratis – du måste göra flera aktiva val för att ha god fysik, vara fylld med energi, vakna upp efter en god natts sömn och gå runt med en smärtfri rörelseapparat. Budskapet är – ansvaret är ditt, ta inget för givet utan skaffa dig istället en livsstil som positivt påverkar din hälsa.

Men alla verkar inte resonera så. Vi vet sedan länge att fetma är ett stort problem. Svensken har i genomsnitt de senaste 30-åren ökat sin vikt med otroliga 5 kilo. Folkhälsoinstitutet statistik visar att över 49 % av den Svenska befolkningen klassas som överviktiga och 16,6 % är feta - vart skall det sluta?

Det har också uppmärksammats att dagens barn springer betydligt långsammare än deras föräldrar. I en studie som involverade mer är 25 miljoner barn konstaterades att det idag tar i genomsnitt 90 sekunder längre för barn att springa en engelsk mil (drygt 1600 m) än för 30 år sedan. 90 sekunder på en så pass kort sträcka är hur mycket som helst. Uthålligheten, mätt som hur långt barnen kan springa under en viss tid, minskade med runt 5 % per decennium hos både pojkar och flickor - vart skall det sluta? Forskare har ingen direkt förklaring till varför dagens barn är långsammare. Teorier som nämns är - barnen är tyngre idag (läs tjockare), får mindre spontan rörelse och har mer stillasittande beteende.

Inför ett EU-rättsfall kom EU-domstolens generaladvokat med ett förvånande besked. Här argumenterade att fetma räknas som ett handikapp och därför måste företag som har överviktiga anställda ta ansvar för att underlätta yrkeslivet för dessa personer. Det är alltså inte individens ansvar att bli av med sin övervikt utan företaget där man är anställd har en skyldighet att hantera denna situation. Antingen med att ge lättare arbetsuppgifter eller se till att den anställde går ner i vikt och kan prestera som vanligt. Rättsfallet är aktuellt eftersom en Dansk person med sjuklig fetma uppfattade det som att han blev avskedad på grund av sin vikt. EU-rätten menar då att mannen inte kunde hjälpa att han var fet utan istället ska hans arbetsgivare hjälpa mannen att få rätt på sin övervikt.  

När det gäller rökning har Västmanlands landsting ett annat synsätt. De vägrar att operare på patienter som inte hållt sig borta från cigaretter minst i fyra veckor innan operation och sedan lovar att avstå minst fyra veckor efter. Sedan policyn infördes har rökluktande patienter skickas hem utan att de fått sin operation. Budskapet är – om du inta tar ansvar för din hälsa har du ingen rätt till vård. Sjukvård är dyrt och efterfrågat, resurserna måste läggas på de som verkligen visar att de vill bli friska. 

Vi vet också att tar du inte hand om din hälsa är det stora risker för att du kommer att dö i förtid. Undersökningar visar att majoriteten av de som ligger på sin dödsbädd faktiskt ångrar en hel del över vad de har prioriterat i sitt liv. Vi vet alla att när vi dör är det inte "den som samlat ihop flest prylar" som är vinnaren, istället visar undersökningar att vi har uppnått:

* en god hälsa

* varit stöttande och givmild mot våra nära och kära

* fokuserat rätt - på det som verkligen ger livskvalitet

* uppnått vår fulla potential

Lägg märke till, att de som ligger på sin dödsbädd, ångrar mest av allt "att de inte tog bättre hand om sin hälsa”. Behoven är oändliga och som gym måste du utbilda dina kunder i att INGENTING är viktigare i livet än att ha en god hälsa.För vem bär ansvaret för din och dina barns hälsa – du själv, din arbetsgivare eller samhället?? Tar du ett eget ansvar har du full kontroll över ett liv fyllt av en massa glädje.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo