Nytt kollektivavtal för gymbranschen

Unionen och Almega har nyligen enats om ett nytt kollektivavtal som reglerar villkoren för gym- och friskvårdsföretag. Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställdas fackliga organisation, som reglerar löner och villkor på arbetsplatsen. 

Almega som arbetsgivarorganisation och fackförbundet SRAT har sedan drygt 10 år erbjudit ett för gymbranschen anpassat kollektivavtal. Varje kollektivavtal är ett resultat av förhandling och reglerar bland annat löner, allmänna villkor om formerna för anställning, sjukdom, semester, övrig ledighet och arbetstid samt försäkringsskydd. Problemet med ursprungsavtalet med fackförbundet SRAT är att det krävts en högskoleexamen för att vara med. Och många som jobbar i gymbranschen har ingen högskoleutbildning. Det är här fackförbundet Unionen kommer in - de har inte samma krav på utbildning som SRAT har och kan därför innefatta ”alla”.

"Det här är en seger för medlemmarna som är aktiva inom gym- och friskvårdsföretag. Nu kan de på allvar påverka avtalsinnehållet via förhandlingar", menar Unionens ombudsman Dennis Meijer.

Avtalet gäller från den 1 september 2017 och Unionen erbjuder medlemskap för anställda, chefer och egenföretagare som är verksamma inom avtalsområdet. Som grund har man använt det gamla avtalet mellan Almega och SRAT, men man har gjort förändringar som förbättrat för Unionens medlemmar. Exempel är pensionsavsättningar och bättre lönevillkor. Det nya avtalet gäller alla arbetsgivare inom branschen som är medlemmar i Almega.

"Många receptionister, instruktörer och tränare är unga, som lockats av tillgången till fri träning. Att jobba som tränare kan framstå som ett drömyrke. Men i verkligheten är det ofta otryggt, ensamt och slitigt. Med det nya kollektivavtalet regleras gymmens lägstalöner, ob- tilläggen höjs, de anställda får tillgång till flexpension och en rad andra fördelar" konstaterar fackförbundet Unionens Shadé Jalali:

Unionen 1a

SATS HR-chef Anna Raftheim välkomnar kollektivavtalet mellan Unionen och arbetsgivarorganisationen Almega. För SATS är det inget nytt att jobba med kollektivavtal utan det har man gjort sedan 2009 via Almega och SRAT. "Det nya är att även Unionens medlemmar nu kan organisera sig i fackliga klubbar internt inom SATS", säger Anna Raftheim.

Gustav Wiel-Berggren som är branschansvarig hos Almega Friskvårdsföretagen menar - "För branschen är det viktigt att det finns möjlighet för medarbetarna att organisera sig. Därför är det positivt att ett bra avtal har tecknats med Unionen, där många av branschens medarbetare är medlemmar".
 
Sammanfattning ur några delar av innehållet för det nya avtalet:

· Ett eget löneavtal med en förhandlingsordning för lokal facklig organisation som i stort är likalydande med förhandlingsordningen i Almega Tjänsteföretagen Tjänstemannaavtalet (259).
 
· En  avtalsperiod om tre år, 2017-09-01 till 2020-08-31 varav det sista året är uppsägningsbart. Lönerevisionsdatum den 1 september alla tre år.
 
· Lönepottavtal om 2 % den 31 augusti 2017, 1,8 % den 31 augusti 2018 samt 2,3 % den 31 augusti 2019.
 
· Avsättningar till flexpension görs med 0,2 % från den 1 november 2017 och ytterligare avsättning med 0,2 % görs från den 1 september 2018.

Läs mer här >>
Rate this item
(0 votes)
Last modified on tisdag, 12 september 2017 18:21
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo