Gå på gym och betala per minut

När nya målgrupper från generation Y (Millennials) och Z väller in på gymmen efterfrågas nya betalmodeller. Dessa generationer är rörliga, efterfrågar en känsla av frihet och söker hela tiden nya kickar att bygga sitt liv kring. För en del känns inte ett medlemskap på ett gym - med en lång bindningstid - som ett attraktivt alternativ.

Ett alternativ till ett traditionellt gymmedlemskap finns på den Svenska marknaden via tjänster från Swiftr, Fitnesscollection och Bruce. Detta är verksamheter som digitalt säljer träningskort på gym utan att äga något gym. Allt bygger på samma idé som att Spotify säljer musikupplevelser utan att äga eller producera någon form av musik. Uber säljer taxiresor utan att äga några taxibilar, Airbnb säljer övernattningar utan att äga några hotell. 

Internationellt ser vi att kreativiteten fortsätter att flöde kring denna förmedling av betalda gymbesök. Den Amerikanska tjänsten POPiN bygger på ett medlemskap där du betalar för ditt besök baserat på hur många minuter du spenderar på gymmet. Kostnaden ligger på i snitt cirka 2 kr per minut. Via en QR kod checkar du in när du kommer och checkar ut när du tränat färdigt. Sedan räknas din kostnad ut automatiskt och en debitering sker direkt via appen. Efter att pengarna kommit in fördelas intäkterna mellan POPiN och gymmet som kunden tränat på. POPiN finns i New York och drygt 25 gym är idag anslutna till tjänsten. Allt är väldigt nytt - vart det hela slutar med denna debiteringsmodell är det ingen som vet.
 
Dessa digitala lösningar är tydligt inspirerad av amerikanska ClassPass som grundades för 5 år sedan. Idag är över 8 500 gym och studios anslutna till ClassPass. De agerar i ett flertal olika länder och har egna kontor i New York, San Fransisco, London och Sydney. Där är en stark framtidstro till tjänsten eftersom ClassPass hitintills har lyckat få olika investerare (bland annat Google Ventures) att gå in med över 1,3 miljarder kronor, otroligt. 
 
Från början var detta primärt en möjlighet för alla som älskar gruppträning. Grundtanken är att du som kund inte ska behöva välja ett specifikt gym eller en enskild träningsform - istället kan du få tillgång till alla på en gång. Här får du ett smörgåsbord av en mängd olika pass att välja kring - med inriktning på exempelvis yoga, dans, hiit, pilates, kampsport, crossfit eller runners club. Fortfarande är det gruppträning som är det primära erbjudandet men nu finns även "traditionell träning i gymmet" i utbudet. Som kund är det en väldigt enkel och smidig lösning. Via appen får användaren tillgång till en massa gym med ett oerhört brett träningsutbud. Det är lätt att upptäcka och sedan testa nya träningsformer. 
 
ClassPass live 1
 
ClassPass har nyligen tagit ett nytt steg genom att även introducera "ClassPass Live" - där du tränar hemma framför TV:n via live streaming. För ClassPass är detta ett väldigt bra tillskott för nu slipper man dela intäkterna med gymmen och alla tilltänkta kunder finns redan i deras databas. 
 
Även ClassPass använder numera en kreativ betalningsmodell - du betalar inte en fast summa per besök utan istället köper du "credits” (en typ av poäng). Attraktiva klasser på populära gym under "prime time” kostar fler ”credits” än mindre attraktiva alternativ. Vill du komma billigare undan väljer du bara att göra ditt gymbesök på off peak tider eller att delta i inte fullt så populära gruppträningspass. ClassPass har utvecklat en egen algoritm som använder ett brett utbud av data inkluderande - tid på dagen, veckodag, väder, koncept, plats och mycket mer - för att bestämma vad ett gym ska debitera för en viss klass. 
 
Just nu säljer ClassPass sina credits enligt följande:
375 kr per månad ger dig 27 credits vilket ska räcka till 2 - 4 gymbesök.
625 kr per månad ger dig 45 credits vilket ska räcka till 4 - 6 gymbesök.
1 125 kr per månad ger dig 90 credits vilket ska räcka till 8 - 12 gymbesök.
 
Enkelt förklarat så kostar det inget att som gym ansluta sig till dessa tjänster. När kunden sedan köpt och besöker gymmet sker en intäktsfördelning där 60 - 70% av intäkten betalas ut till gymmet.
 
De stora gymkedjorna ser i nuläget inga direkta fördelar med att ha detta som en form av mellanhand för att sälja sin träning. Däremot ser tjänsten sin största marknad i mindre och nischade studios. Kritikerna mot denna tjänst framhåller att gymmet står för alla kostnaderna och allt dagligt slit medan verksamheter som Swiftr, Fitnesscollection och Bruce "bara glider in" och tar stora delar av intäkterna. Gymmets traditionella affärsmodell blir rubbad och det kan sluta med att man som enskilt gym blir alldeles för beroende av dessa mellanhänder.
 
Aktörerna inom digitala gymkort framhäver motsatsen och menar att deras tjänst levererar flera fördelar så som:

* Man får betalt för att marknadsföra sig mot en större målgrupp som normalt annars inte hade vetat om att gymmet finns.

* Som gym har man väldigt ofta lediga platser i sin gruppträning - nu kan man fylla på och få betalt för outnyttjad kapacitet.

* Tack vara dessa tjänster kommer det en ström av nya leads som gymmet kan attrahera till att bli medlemmar.

* Det kostar inget att ansluta sig, därför är det riskfritt att testa om det är en tjänst där alla parter uppnår win-win.

Branschen följer utvecklingen för dessa digitala träningskort. Externa finansiärer tror på tjänsten eftersom även de Svenska aktörerna attraherar starka och välkända investerare. Exempelvis har Swiftr utöver grundarna fått in både mediehuset Bonnier News och riskkapitalbolaget Wellstreet. Men ser man på ClassPass historia krävs det ofantligt mycket pengar för att lyckas.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on onsdag, 04 april 2018 09:04
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo