I dag spelas musik i stort sett i alla träningslokaler. Musiken gör träningen lättare och mer njutbar. Men det går att använda musikkanalen till mera än bara musik.

Fler och fler träningsanläggningar har börjat lägga in talade meddelanden som spelas upp vid pauser i musiken. Vad kan gymmet nå för fördelar med meddelanden från högtalarna? Det finns några olika typer av meddelanden ett gym kan använda sig av:
 
Meddelanden som syftar till bättre ordning och reda
Fler och fler träningsanläggningar har börjat lägga in talade meddelanden som spelas upp vid pauser i musiken. Vad kan gymmet nå för fördelar med meddelanden från högtalarna? Det finns några olika typer av meddelanden ett gym kan använda sig av:

"Nu stänger vi om 15 minuter" är nog det vanligaste meddelandet som spelas, ofta med ett tillägg att lokalen måste utrymmas inom en viss tid innan den blir larmad. Stora kostnader för larmutryckningar har sparats med detta meddelande. "Plocka upp och gör rent efter dig" är ett annat populärt meddelande, som ger förvånansvärt bra resultat.

Meddelanden som informerar och marknadsför egna produkter och tjänster
Idag när fler och fler gym körs med begränsad bemanning i receptionen, är högtalarna ett utmärkt sätt att kommunicera med kunderna. Budskapet i högtalarna kan förstärkas med anslag och flyers på lämpliga ställen i lokalen. I budskapet bör man vara noga med att berätta hur kunden skall göra för att ta del av ett erbjudande.

"Ge bort träning i julklapp" är ett mycket populärt budskap som väsentligt förstärks genom ljudreklam. Även sommarkampanjer, PT-erbjudanden, gratisträning för en vän, medlemsaktiviteter kan annonseras via högtalarna.

Meddelanden som är reklam för andra produkter och tjänster
Det är varje marknadsförares dröm att hitta en nåbar homogen grupp av människor som har samma preferenser när det gäller till exempel träningskläder, näringsprodukter, hälsodrycker, träningsresor och en massa andra varor och tjänster som förknippas med en sund livsstil. Till en sådan grupp kan ett reklambudskap riktas med hög effektivitet. Och var hittar marknadsföraren en sådan drömgrupp? På ditt gym naturligtvis!

Här öppnas en ny intäktsmöjlighet för gymägaren, en möjlighet som inte alls är mycket använd idag. Sälj reklam från dina högtalare. Ta kontakt med butiker i din närhet eller andra leverantörer och ge dem ett förslag.

Gymmusik ab

Hur gör man?
När vi lyssnar på kommersiell radio ligger det med jämna mellanrum reklamblock som varar i cirka fem minuter. Så kan man inte ha det på ett gym, utan jingeln (kallas av proffsen även för "spot") måste vara kort och tydligt, helst inte mer än 30 sekunder. Längre jinglar riskerar att störa träningsrytmen. Upprepa inte samma ljudmeddelande mer än två gånger per timme.

Ett system för jinglar skall kunna planeras av gymägaren själv eller av utsedd personal. Meddelandefunktionen skall vara åtskild från musiken och spela upp budskapet helt automatiskt efter att inställningarna gjorts. Att försöka placera in meddelanden i en spellista är både jobbigt och tar tid, undvik alltid arbetskrävande lösningar.

För att kunna spela in ett ljudmeddelande behövs självklart en röst. En professionell speakerröst hittar man lätt genom att söka på nätet. Ofta kan man då köpa hela tjänsten, en komplett jingel med både ett litet intro (inledning med en musiksnutt alternativt ljudeffekt) i början och ett outro (avslut också med musik eller effekt) som avslutning. Tyvärr är dessa tjänster ganska dyra, "rösten" skall ofta resa till en studio och spela in och kvalitet kostar.

Ett alternativ är då att spela in själv om man kan nöja sig med en ljudkvalitet som är något sämre. Skaffa en mikrofon, ett inspelnings- och ljudredigeringsprogram (ingår kostnadsfritt i Mac datorer), ett tyst rum och en välljudande röst. Ett bra tips är att försöka hitta någon glad ljudamatör som kan hjälpa till.

Se till att din musikleverantör har en funktion som ger dig en komplett inbyggd meddelandehantering. Det ska finnas lösningar som passar för det enstaka gymmet men även en kampanjfunktion som med några klick lägger ut ljudmeddelanden på många träningsanläggningar samtidigt. Det är också en fördel om du får en jingelshop som säljer de vanligaste jinglarna till lågt pris. Slutligen vill du säkert att din musikleverantör ska kunna hjälpa till med tekniken för din egen inspelning.

* Medförfattare till artikeln är Thomas Hansson från Gymmusik som ger goda råd och tips hur gymägaren skall hantera musiken för bästa möjliga kundupplevelse och effektiv hantering av musikkostnaden. Vill du komma i kontakt med Thomas - skicka ett e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on tisdag, 24 april 2018 14:58
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo