Du kan få dina kunder att leva minst tio år längre

Tänk att jobba i ett yrke där man förlänger liv - helt fantastikt. Detta är något som du dagligen behöver förmedla till dina kunder. Gör det ofta, positiv kunskap är alltid bra att sprida.

Läkaren Bertil Marklund har tidigare släppt en lättläst bok som heter "10 tips - Må bättre och lev 10 år längre”. Han menar att den forskning han tagit del av visar att generna bara styr runt 10 procent av åldrandet, resten handlar om din livsstil. Vi individer bär på en inre inflammation och att det är omfattningen av den som avgör hur du mår och hur länge du lever. "Det är den här inflammationen som skapar åldrandet. Den pågår dagligen och sliter på kroppen fast du inte märker det och det är den här inflammationen som leder till alla de stora folksjukdomarna. Men man kan alltså dämpa inflammationen och därmed leva längre", säger Bertil Marklund.
 
Mer positiv fakta kom fram då TT publicerade en summering av resultaten som amerikanska forskare konstaterat kring hur vår livslängd påverkas av de val vi gör. De kom fram till att om du vill maximera din livslängd och leva ytterligare ett tiotal år bör du följa fem enkla livsstilsråd:
1. äta hälsosamt
2. motionera regelbundet
3. hålla kroppsvikten
4. inte dricka för mycket alkohol
5. inte röka 
 
Spännande resultat presenteras i tidskriften Circulation
Här kan man läsa om slutsatser som framkom då forskare vid Harvard School of Public Health i USA analyserade 34 års data från 78 865 kvinnor samt 27 års data från 44 354 män. Samtliga hade deltagit i två av varandra oberoende studier, Nurses' Health Study respektive Health Professionals Follow-up Study. Forskarna analyserade hur fem olika livsstilsfaktorer påverkade dödligheten. Som lågriskindivider definierades personer som inte rökte, var normalviktiga (BMI 18,5–24,9), som motionerade minst 30 minuter per dag, drack måttligt med alkohol (motsvarande som mest ett glas vin om dagen för kvinnor eller två för män) samt personer som åt hälsosamt.

Nästan 15 år extra
För personer som inte anammade något av dessa råd var den genomsnittliga återstående livslängden vid 50 års ålder 29 år för kvinnor och 25,5 år för män. De som uppfyllde alla ”lågriskkriterier”, däremot, hade hela 43,1 respektive 37,6 år kvar att leva vid fyllda 50. Med andra ord kan kvinnor och män som anammar dessa fem enkla råd räkna med att leva 14 respektive 12 år längre, jämfört med personer som inte följer något av dem. För att förlänga sin förväntade livslängd behöver man inte uppfylla alla kriterier, men bäst effekt får man om man tar till sig alla fem.
 
"Den här studien understryker vikten av hälsosamma vanor för att förlänga livslängden. Trots det är det få som hörsammar detta budskap. Därför måste myndigheternas policys avseende folkhälsofrågor fokusera mer på hälsosam mat och på att skapa miljöer som främjar en hälsosam livsstil", säger en av forskarna bakom studien, Frank Hu, till tidskriften Circulation.
Rate this item
(0 votes)
Last modified on torsdag, 07 juni 2018 14:41
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo