Gym – ursprung och utveckling genom historien

Har du någonsin funderat på historien bakom begreppet gym? Träning i olika arenor blev först viktigt eftersom det behövdes snabba och starka jägare. Därefter tränade man för att överleva i krig.

Den organiserade form som vi idag kallar ”träning” förekom redan i antikens Grekland. Varje större ort hade en ”träningsanläggning”, som kallades för gymnasion. Och sedan dess har begreppet ”gym” funnits kvar. 
 
Ordet gymnasion betyder ”skolan för naken träning”. Träningen utfördes på den tiden oftast naken. Och de gamla grekerna kunde sin träning - de visste man att det var viktigt att överbelasta musklerna och att en viss form av periodisering (som inkluderade vilodagar) var bra. Otroligt nog körde man redan då även ”korta och intensiva pass”.
 
Sedan tog kristendomen tag i västvärlden och under medeltiden ansågs länge själen vara viktigare än kroppen – träning fick därför mindre betydelse i samhället.
 
Under 1600-talet började det antika ”träningsidealet” ta tillbaka sin plats även om de oftast var något som adeln höll på med. Det latinska ordspråket ”Mens sana in corpore sanu” dvs ”en sund själ i en sund kropp” blev de nya ledorden.
 
vintage gym1
 
Men det är i Tyskland i mitten av 1800-talet som vi hittar bevis på gymmens existens som de ser ut idag - platser inomhus för gymnastiska övningar. Gymmen var ett bihang till vad som i Tyskland kallades för Turnplatz. En drivande faktor var en man vid namn Friedrich Ludwig Jahn - som var en respekterad gymnastiklärare. Han hade ett mål att utveckla det Tyska folkets fysiska och moraliska krafter med hjälp av gymnastiska övningar. Tack vare Jahns drivkraft byggdes det första inomhusgymmet i Hesse, Tyskland år 1852.
 
I USA utvecklades den moderna gymkulturen parallellt. Det första collegegymmet som byggdes var förmodligen det på Harvard University - även det byggt 1852. In viktig faktor, i gymmens etableringar, var den religiöst anknytna organisationen YMCA. Inom YMCA ville man skapa en stor plattform för träning, spel och social samverkan. Fortfarande driver YMCA en kedja av väldigt framgångsrika gym.
 
Även i Sverige förstod man nu vikten av att alla kunde behöva organiserad träning. År 1813 grundade gymnastikens fader Per Henrik Ling Gymnastik och idrottshögskolan – som på den tiden kallades för Gymnastiska Centralinstitutet (GCI). En klassisk ”Linggymnast" tränade allsidigt och planeringen tog hänsyn till att undvika överansträngning. Träningen blev senare allt mer sofistikerad och man började ta hjälp av vetenskapen.
 
I boken Frisk, stark och vacker : gym förr och nu av Gert Ekström kan man läsa om hur nutidens gym tog sin plats i Sverige -
 
I mitten av 1930-talet öppnades i Göteborg en kroppsbyggarlokal, i Stockholm startades Frisksportarnas gym och i Helsingborg år 1959 invigdes vad som ansågs vara Sveriges första kommersiella gym. Men det var inte förrän på 1970-talet som gymmen började etablera sig på allvar i Sverige, med inspiration från den kroppsbyggning som förekom i USA. Dock fanns det inga mängder av gym, i Stockholm 1972 fanns det exempelvis endast fyra gym.
 
På 1980-talet tog det riktig fart då många fler män och kvinnor fick upp ögonen för ”bodybuilding”. I början av 1980-talet kunde man identifiera cirka 30 gymverksamheter runt om i landet. År 1981 publicerade Jane Fonda en bok där hon förespråkar att kvinnor ska träna både aerobics och styrketräning - därefter var det inget som kunde stoppa gymmens erövring av hela världen.
Rate this item
(0 votes)
Last modified on måndag, 30 juli 2018 18:18
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo