Vikten av bra musik inom gruppträning

De allra flesta gruppträningsinstruktörer använder musik för att förstärka upplevelsen i träningspasset och för att stödja koreografin. 

Musik inspirerar, sprider glädje och gör att passet flyter på lättare. Musiken blir också ett stöd för instruktören vid inlärningen av koreografin, låt- och tempoväxlingar blir naturliga stödpunkter för att skapa ett optimalt pass.

Instruktören som planerar för sitt pass har i stort sett två vägar att välja, antigen använda  färdigkoreograferade pass med inlagd musik eller skapa koreografi och musikinnehåll själv. Jämför valet med att gå till affären och handla in maten för kvällens middag:

Förkoreografeterat - allt är färdigt
Förkoreograferat med musiken inlagd är som att gå till frysdisken och köpa något färdiglagat. Jag vet vad jag får, det smakar ungefär lika varje gång, men jag kan krydda på en aning om jag vill det. Näringsinnehållet (koreografins delar) är väl avvägd och beskrivningen hur jag skall tillaga och servera är perfekt. Men framför allt sparar jag tid. Den negativa delen är att det kostar betydligt mer än att laga rätten själv. Kunskap behöver jag naturligtvis, men mest hur jag skall lägga upp rätten snyggt på tallriken (mitt framförande inför träningsgruppen).

Skapa din spellista
Att själv göra koreografi med tillhörande musik är mer krävande, tar mer tid och jag behöver både ha kunskap och stöd från någon programvara. Vid jämförelsen med matlagning måste jag alltså ha en grundförståelse om hur allt skall tillagas och dessutom kunna läsa recept. Ingredienserna (musiken) skall handlas in. Sedan skall allt beredas och lagas till en färdig rätt. Belöningen kommer när gästerna får en rätt som bara jag tillagat och som har min personliga touch. Tillfredsställelsen att ha skapat något eget blir enorm. Och gästerna uppskattar att jag gjort nåt eget bara för dom och inga andra.

Förkoreograferat har haft en stark position men alternativ finns -  webbaserade tjänster som underlättar skapandet av egna pass, både när det gäller koreografi och musik. Om du väljer att själv skapa din musik är det mest fördelaktigt att köpa en tjänst för att bygga ihop passmusik. Vi rekommenderar att du använder följande checklista när du ska göra din upphandling:

Laglighet
Tjänsten skall vara godkänd för kommersiellt bruk av STIM www.stim.se och IFPI www.ifpi.se. Med kommersiellt bruk menas att musiken används för att tjäna p Sedan finns dessutom det vad som kallas den ”Publika” avgiften. Den betalar man till STIM och SAMI för varje pass som genomförs, och den måsta alla betala.

Musikarkiv
Du behöver inte miljoner låtar, men ett bra urval förhitta ett urval av låtar som är lämpliga för passet.
 
Mixa ihop till ett helt pass
Mixningen skall kunna göras på webben på valfri internetansluten enhet. Den enklaste formen av mixning är att stapla låtarna efter varandra och spela upp. Helt Ok för ett Yoga pass, men kanske inte för ett pass där man vill ha ett kontinuerligt flyt, till exempel spinning. Crossfade, det vill säga att tona ner en låt och tona upp nästa förbättrar flytet. Allra mest professionellt intryck gör dock beatmatchning, där låtarnas takter möter varandra och hela passet framstår som ett enda långt musikstycke. Fler krav man kan ställa på ett mixningsprogram är:

* Justera ljudvolymen

* Klippa låtarna

* Funktion för intervallträning

* Ändra BPM (Beats Per Minute) i låten

* Lägga in ljudeffekter

* Enkelt byta ut en låt i passet mot en annan

Gymmusik 1aa

Spela upp passmusiken
CDNs tid är förbi och nu är det mobiltelefonen eller surfplattan som gäller för att spela upp sin passmusik. Välj en musiktjänst som har uppspelnings-appar både för iPhone/iPad och Androidenheter. 
Här är en listning över vad en appifierad uppspelningstjänst bör innehålla:

* Offline uppspelning är ett måste

* Volymkontroll som är lättillgänglig

* Pausa funktion

* Hoppa fram och tillbaks mellan olika delar av mixen

* Tydliga displayer och tidräknare

* De stödanteckningar (noter) som tidigare skrevs på ett papper bör kunna skrivas in i appen som stöd vid inlärning och uppspelning.

* Pitcha musiken kan vara en bra funktion

* Stoppa uppspelningen automatiskt vid förvalda punkter är också en bra funktion

Musikens möjligheter är enorma - lägg tid på att hitta den optimala lösningen. Det skapar definitivt nöjda kunder.

 * Medförfattare till artikeln är Thomas Hansson från Gymmusik som ger goda råd och tips hur gymägaren skall hantera musiken för bästa möjliga kundupplevelse och effektiv hantering av musikkostnaden. Vill du komma i kontakt med Thomas - skicka ett e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Rate this item
(0 votes)
Last modified on tisdag, 05 juni 2018 16:33
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo