SATS investerar och köper upp Fitness DK

Nu gör SATS come back i Danmark. År 2013 sålde SATS samtliga center i Danmark för att istället satsa på tillväxt i Norge, Sverige och Finland. Men nu har SATS Group köpt upp Fitness DK och är därmed tillbaka på den Danska gymmarknaden.

SATS har redan mer än 200 gym och cirka 560 000 medlemmar i Sverige, Norge och Finland. I och med förvärvet av Fitness DK utökas antal gym med ytterligare 41 stycken.
 
För 12 år sedan köpte Parken Sport & Entertainment upp gymkedjan Fitness DK. Men den investeringen blev inget bra och Parken har aldrig riktigt lyckas få avkastning på sin investering - tvärt om. Den Danska marknaden är hårt konkurrensutsatt med ett ständigt pågående priskrig. Samtidigt har en aktör, nämligen Fitness World, över 50 % av den totala marknaden vilket är unikt för hela Europa. Detta har påverkar Fitness DK´s utveckling och sedan 2014 har resultatet före skatt visat på sammanlagt underskott på över 250 miljoner DDK. Och där är ett stort förväntat underskott även 2018.
 
Den försäljningssumma som uppges är 100 miljoner DDK vilket är 200 miljoner DDK mindre än vad Parken Sport & Entertainment betalade när man köpte Fitness DK år 2006 av entreprenören Hans Henrik Palm. Det borde innebära att SATS ägare Altor och Trygghetsgruppen har gjort en bra affär. För Parken Sport & Entertainment blir man nu av med en bromskloss som blöder pengar men samtidigt tvingas man skriva av ytterligare 220 miljoner DDK i sitt bokslut.
 
"Fitness DK passar bra in i SATS Group, som redan är Nordens största gymkedja. Vi agerar inom kvalitetssegmentet, och det gör Fitness DK till rätt partner för oss i Danmark. Vi har utvecklat många spännande och bra koncept i de övriga Nordiska länderna som vi även kommer att genomföra och vidareutveckla i dialog med våra Danska kunder. Jag är säker på att vi kan lägga till en ny dimension av utbildning och koncept till den Danska konsumenten", säger CEO för SATS Group, Olav Thorstad.
 
Transaktionen är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande och förväntas vara genomförd till fullo i slutet av augusti 2018.
Rate this item
(2 votes)
Last modified on onsdag, 04 juli 2018 16:48
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo