Ingen diskussion om folkhälsan bland politiker

Det är snart val och överallt pågår politikerdebatter inom olika områden. Men inga politiker anser det nödvändigt att diskuterar den ohälsa som har etablerat sig i det Svenska samhället.

Alla är vi beroende av en god hälsa, oberoende av ålder, ekonomi och kön. För vad kan vara viktigare för en individ än dess hälsa? Som frisk har man tusen önskningar, som sjuk har man bara en. Ändå existerar hälsofrågan knappt i politikerdebatten. Och när den väl diskuteras så är det nästan alltid fokus på rehabilitering och vårdande insatser.
 
Vi vet alla att förebyggande hälsoförbättringar i samhället skulle kraftig förstärka Sveriges kassa - mindre belastningar på vården, lägre kostnader för sjukpenning samt en piggare äldre generation utan stora krav på omhändertagande. Dessutom ger det Svensken en livskvalitet de inte tror är möjligt att uppnå. Men ändå - inga politiker lyfter denna fråga i pågående debatter.
 
I juni 2018 antog riksdagen ett nytt övergripande mål och en ny målstruktur för folkhälsopolitiken - har du hört talas om den? Den har identifierat 8 olika målområden där ”levnadsvanor” är en. Vi i branschen för träning och hälsa tror och vet att - inget annat område har så stor effekt på individens hälsa som positiva levnadsvanor.
 
För Svenskens levnadsvanor är inget att skryta om. Aldrig tidigare har vi haft en sådan dålig syreupptagningsförmåga (kondition) bland invånarna.  Andelen personer med fetma i Sverige har tredubblats sedan 1980-talet och fortsätter öka. Ungefär hälften av befolkningen i åldern 16–84 år har i dag övervikt eller fetma. Stress och psykisk ohälsa ökar dramatiskt - framför allt bland unga och bland personer med låg utbildning. Sömn och återhämtning verkar vara en bristvara i dagens samhälle?
 
Men brist på fysiskt aktivitet och andra livsbejakande åtgärder som påverkar Svenskens hälsa negativt, har aldrig legat högt på prioriteringslistan i de diskussioner som genomförs på regeringsnivå. Behovet av att ”satsa på sin hälsa” är enormt - undersökningar visar att när vi når 2020 kommer 2/3 av alla sjukdomar direkt kunna relateras till livsstilsvanor. Här har politikerna ett gigantiskt problem - vem ska betala för behandlingen av all denna sjukdom?
 
Allt slutar med att allt fler dör allt tidigare. I USA har detta redan inträffat - livslängden i USA sjunker. Senast man såg en liknande minskning var 1993, vilket var det år då AIDS dödade flest antal människor. En av anledningarna till att livslängden sjunker är ett kraftigt ökat dödstal från hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och diabetes. Mycket av detta kan förebyggas med livsstilsförändringar.
 
TT meddelade nyligen ett drastisk förslag från en politiker. Det är Tongas premiärminister Akilisi Pohiva som vill att ledarna för önationerna i Stillahavsområdet ska inleda en tävling. Bakgrunden är att de tio länder i världen med högst förekomst av övervikt bland vuxna ligger alla i Stillahavsområdet enligt CIA Factbook. Premiärminister Akilisi Pohiva ser framför sig en tävling om vem som kan gå ner mest i vikt under ett helt år. Förändringar "måste börja i toppen" och bland toppen finner man ledande politiker. 
 
Ledarna för önationerna ska snart träffas för samarbetsorganisationen Pacific Islands Forums årsmöte. Här kan tävlingen börja med att alla väger in sig. När alla sedan möts igen om ett år är det dags att väga sig igen och se vem som har tappat mest i vikt. "Lättare måltider och en sund inställning kommer att räcka långt. Och när ledarna väl har anpassat sig så kommer de att vara fast beslutna om att få in sitt folk på samma tankebanor”, menar Akilisi Pohiva.
 
Visst känns det nu självklart - det är dags för en ”Biggest Loser” inspirerad tävling bland alla Svenska riksdagsledamöter.
Rate this item
(2 votes)
Last modified on söndag, 26 augusti 2018 12:04
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo