SATS Group förbereder sin börsnotering

Träningskedjan SATS fortsätter sin tillväxt på flera olika plan och förvärvade nu samtliga aktier i det Stockholmsbaserade träningsföretaget Balancetraining. Ryktena blir allt starkare att SATS Group förbereder sig för att 2019 noteras på Oslo börsen.

Investmentbolaget Altor köpte Elixia 2011 för 2,2 miljarder NOK inkluderande övertag av skulder. Efter några år bestämde Elixia sig för att gå ihop med SATS som ägdes av Danska Trygghetsgruppen. Altor, som majoritetsägare, startade då processen att skapa Nordens ledande träningskoncern under varumärket "SATS Elixia”. Fusionen var inte smärtfri men steg för steg har bolagets CEO Olav Thorstad byggt en verksamhet med stadig tillväxt.
 
I Sverige slog SATS ett omsättningsrekord 2017 och kom upp i 1 246 769 000 SEK vilket är en ökning med 8 procent jämfört med föregående år. Det redovisade rörelseresultatet för 2017 uppgick till 178 851 000 SEK vilket var nära 50 000 000 SEK högre än 2016. 
 
I slutet av juni meddelade SATS Group att de köpte den Danska premium kedjan Fitness dk med sina 41 gym. Och genom att nu också förvärva Balancetraining fick man ytterligare 3 gym i Stockholm och tillförde koncernen drygt 50 000 000 SEK i omsättning. Balance affärside byggde på att ligga i framkant gällande träning, service i världsklass och vara helt och rent. Här fick kunden uppleva vardagslyx genom schampo, balsam, duschtvål och stylingprodukter i omklädningsrummet, små handdukar i anläggningen och möjlighet till egna träningskläder, handduk och skåp. 
 
Det är dock inte helt enkelt att tjäna pengar på ett premiumgym - Balance har aldrig riktigt varit lönsamt. Sedan tidigare äger SATS premium gymmet Metropolis Health Club med en omsättning 2017 på 7 556 000 SEK. Men även Metropolis har haft svårt att visa lönsamhet - då deras tre senaste boklut sammanlagt genererat förlust på cirka 4 000 000 SEK.
 
I media har Anders Svensson, VD för Balance uttalat sig - "Vi jobbar i ett premiumsegment och det finns många budgetutmanare som pressar priserna på marknaden. Detta tillsammans med att vi har hamnat i ett mellanläge där vi är en liten kedja med för stor overheadstruktur gör det svårt att bli lönsam. Men SATS har alla de förutsättningar som krävs för att vidareutveckla och bredda Balance erbjudande och koncept”.
 
SATS som nu har 75 gym i Sverige meddelar att Balance gym i Solna och Täby byter namn till SATS medan city-anläggningen initialt behåller namnet Balance. “Vår tillväxtstrategi bygger på att växa ännu mer på befintliga orter och att växa genom ett breddat erbjudande som attraherar många olika målgrupper. Personlig träning är ett av våra starkaste tillväxtområden. Balance har ett väl fungerande koncept för personlig träning, varför förvärvet kommer att bli ett mycket lyckat komplement till vår befintliga verksamhet”, säger Linda-Li Cederroth, landschef SATS Sverige.

När nu SATS Group trappar upp sitt agerande i Sverige, Norge, Finland och Danmark ökar ryktena om att denna Nordiska gymkoncern antingen ska säljas eller snart börsnoteras. Och siffrorna går i rätt riktning då man 2017 ökade omsättningen med 4% på träningskort, runt 10% inom Personlig Träning och hela 20% på produktförsäljning. Detta innebar att SATS Group levererade en EBITDA på 465 000 000 NOK 2017. Vilket var en ökning med 33 procent jämfört med 2016. Den totala omsättningen uppgick 2017 till 3,25 miljarder NOK, en tillväxt på fyra procent jämfört med året innan. Den positiva trenden har fortsatt under 2018. 
 
Totalt har SATS Group nu cirka 240 gym i Norden och mer än 660 000 medlemmar.
 
Det är nu också klart att efter 11 år som en väldigt viktig del av SATS Group lämnar den nuvarande CEO Olav Thorstad sin tjänst. Olav fortsätter dock som rådgivare till Altor inom diverse projekt. Men när nu börsnoteringen blir allt tydligare går bolaget in i en ny fas - ett tillfälle då en ny ledare kan ta över. Vem detta kommer att vara meddelas inom kort.  
 
Finansavisen spekulerar att en börsnoteringen kan innebära ett värde av koncernen på upp till 6 miljarder NOK. Detta pris baserar man på en uppskattad EBITDA på runt 500 miljoner NOK och en multipel på 10 - 12.
Rate this item
(1 Vote)
Last modified on onsdag, 29 augusti 2018 10:21
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo