Är det okey att vara överviktig, lat och otränad?

Har du också följt det senaste som händer i media? Att personer som gör ”uppror" mot kroppshets och kroppsideal får mycket uppmärksamhet. Detta är naturligtvis ett viktigt ämne men varför uppmärksammas inte att folk är lata, otränade och överviktiga?

Media pushar för sina artiklar, Tv- och radioprogram där vi passivt ska sitta och tycka det är befriande att få höra att - ”du är den du är och var stolt över det”. Det spelar ingen roll hur långt du låtit din kropp förfalla - du ska få en klapp på axeln och en uppmuntran för att du visar dig vara ”normal, som minsann vågar gå mot strömmen istället för att sträva efter att ha en kropp i fin form". Biggest Looser vinnaren (och en respekterad branschkollega) Micke Fridebäck kallar detta för ”tjockis ursäkter”.
 
Visst kan man tycka att det är okey att folk låter sina kroppar förfalla. Att flera prioriterar att sitta på soffan och fika på sockerbullar, klaga över att de har ont i kroppen och att de behöver äta blodtrycksnedsättande medicin. Vi lever i ett fritt land och alla får göra som de vill.
 
MEN det är inte okey att det ska anses och framstå som normalt att ha en slö, slapp och likgiltig inställning till sin egen kropps förmåga och välmående. Ska vi som samhälle tycka att det är okey att 50% av befolkningen klassas som överviktiga eller feta? Svaret är Nej. Bör vi acceptera att merparten inte ens har en konditionsnivå som når upp till en syreupptagningsförmåga på 35 ml/kg kroppsvikt och minut. Svaret är Nej. Tycker du att vi ska godta att gemene man inte ens kan göra 10 armhävningar och 30 sit ups? Ditt svar är troligtvis Nej.
 

Livsstilsforandring

Bildtext - samma person och samma kropp fast i olika form. Vilken är den normala?

Samma fenomen om medial uppmärksamhet poppar upp då och då kring begreppet ortorexi. Detta kan förklaras som ett tillstånd som innebär att man är tvångsmässigt övernyttig när det gäller framför allt mat, men även en överdriven träningsmängd. Självklart är det inte sunt att ha extrema beteende, vilket gäller det mesta. Du kan dö av att dricka för mycket vatten. Men det är en kraftig överdrift när media får det att framstå som att ortorexi är ett stort problem i samhället. Profilen Jonas Colting har exempelvis tidigare sagt - ”Allt detta snack om träningshets. Det är inte klokt. Hela vårt samhälle lider ju av sitta-på-röven-hetsen och titta-på-tv-hela-kvällen-hetsen”.

För låt oss face the facts -

Världshälsoorganisationen WHO har släppt en prognos där Sverige  är ett av de länder där fetma ökar snabbast i hela Europa. Inom 15 år menar WHO att var fjärde Svensk man (26 %) och var femte kvinna (22 %) kommer att klassificeras med fetma. Det innebär att andelen svenska kvinnor och män som kommer att vara antingen feta eller överviktiga beräknas till 56 % respektive 71 % år 2030.

Organisationen Global Observatory for Physical Activity (GoPA) publicerar fakta på att 11,8 % av alla dödsfall i Sverige hör ihop med att människor rör sig för lite. Dessutom visar undersökningen "Eurobarometer" att antalet inaktiva i Sverige ökar.

LIV-studien 2014 från GIH visade att endast 1 % av befolkningen var aktiva i minst 30 sammanhängande minuter per dag.

Lär av en studie gjord på 354 277 deltagare som via sin företagshälsovård genomgått ett konditionstest mellan 1995 och 2017. Studien visar att VO2max förmågan minskar. Andelen svenskar med låg nivå på kondition har mellan 1995 och 2017 ökat från 27 % till 46 % - katastrof.

Centrum för idrottsforskning publicerade resultat från SCAPIS-studien (Swedish CardioPulmonary bioImage Study) som visar att endast drygt 7 % hade tillräcklig fysisk aktivitet för att nå de nationella riktlinjerna.

Som sagt - folk har en slö, slapp och likgiltig inställning till sin egen kropps förmåga och välmående. Detta ska inte hyllas och framstå som normalt och okey. Denna inställning ska bekämpas.

Gymbranschen har folkhälsan högt på sin prioriteringslista - vi är redo att dela med oss av vår kunskap, vägledning och support. Låt oss hoppas att media ger oss den uppbackning vi behöver.

Rate this item
(5 votes)
Last modified on fredag, 16 november 2018 09:19
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB