Drivkraft Solna - vann pris som Årets Gym

Gymverksamheten Drivkraft i Solna vill aldrig stå stilla i sin utveckling. Här jobbar man både strategiskt och långsiktigt. Och trots hård konkurrens ser detta oberoende privatägda gym ljust på framtiden.

Nyligen vid årets Fitnessfestival blev Drivkraft utsedd till Årets Gym i Sverige. Motiveringen löd: ”Ett innovativt gym som sätter lusten till träning i ett helt annat perspektiv. Ljuvlig stämning får både ung som äldre, finns något för alla! Som att komma till fritidsgård för vuxna, där vi tränar, hänger, skrattar, pustar och stånkar tillsammans! Härlig personal som sätter det lilla extra på stället och i allt de gör”.
 
Gymmets historik börjar redan 2005 men det var 2008 som nuvarande ägaren Martin Dahlman med sina tidigare kompanjoner Andreas Stenberg och Patrik Schultz förvärvade anläggningen. Gymmet var sedan under några år en del av kedjan Må Bättre´s expansion och framgång. Men år 2015 valde Martin att kliva av denna satsning och istället etablera något eget. Han köpte loss Solna-anläggningen och lanserade i december 2015 varumärket Drivkraft. 
 
A Drivkraft guldhjartat
 
Drivkrafts primära målgrupp är först och främst privatpersoner i närområdet där Drivkraft vill vara "det självklara valet om man vill börja träna i Solna". Ambitionerna är höga och man vill skapa det bästa utbudet, högsta servicen blandat med roliga aktiviteter. Exempel på framgångsrika program är väl paketerade lösningar som kurser för nyblivna mammor och kom igång grupper för pensionärer. Även viktminskningsgrupper fungerar bra. Här når Drivkraft ett bredare geografisk upptagningsområde. Detta eftersom en ”viktkund” är beredd att resa en längre sträcka för att ta del av alla fördelar.
 
Ägare Martin Dahlman säger - "Fokus är först och främst att vara bäst i närområdet. Exempel på detta är vårt mål att ha det bästa utbudet inom gruppträning. Här ska finnas något både för de som gillar crossfit eller för de som attraheras av yoga. Oavsett önskemål ska våra kunder känna att vi levererar något riktigt bra. Men det handlar inte bara om träning utan ibland känner vi oss verkligen som en fritidsgård för vuxna. Och det är absolut en av våra framgångsfaktorer, våra årliga medlemsfester är väldigt populära. En annan sak som satt oss på kartan i Solna är vår zumba i skytteholmsparken som vi startade för 8 år sedan. Där vi har 100-tals dansande varje torsdag under 10 veckor, varje sommar. Vi har även hängt på trenden med träningsresor - nu till våren är det andra gången som detta erbjuds våra medlemmar.
 
Rent ekonomiskt är Drivkrafts närmaste mål att nå 10 miljoner kronor i omsättning med en 10% vinst på sista raden. Det är intressant att notera att nära 30 % av intäkterna kommer från Personlig Träning, då främst från PT-grupper av olika slag. Även massage har blivit en större intäktskälla senaste åren. I nuläget har verksamheten drygt 1 500 betalande medlemmar. Medelåldern är 45 år och närmare 70 % är kvinnor. 
 
För att nå framtida ekonomiska mål vill Drivkraft fortsätta att finslipa på sitt koncept som alltid kan förbättras och effektiviseras. Det handlar också om att snabbt kunna anpassa sig till marknadens behov - det kan innebära insatser för att omdisponera ytorna i gymmet eller att förändra de program som erbjuds. Genom att ständigt förbättra konceptet och snabbt anpassa sig till vad kunderna vill ha - är teamet bakom Drivkraft övertygad om att omsättning och vinst kommer att öka. 
 
När det gäller framtiden säger Martin Dahlman följande - "Jag är rätt trygg gällande konkurrensen, även om jag håller väl koll på vad som sker i området och i branschen. Friskis & Svettis öppnade nyligen 5 minuter ifrån oss och de senaste åren har ett antal mindre och obemannade gym öppnat i vårt närområde. Men detta har faktiskt bara stärkt oss eftersom våra kunder nu har mer att jämföra med. I denna jämförelse blir det tydligt att vi erbjuder något utöver det vanliga. Jag har fantastiska medarbetare som dagligen strävar efter att skapa nöjda kundupplevelser - detta gör att att Drivkraft kommer att vara något att räkna med även framöver”.
 
 
A Drivkraft medlemmar
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB