Har vi ”Metoo" problem på gymmen?

Under hösten 2017 tog debatten #metoo fart runt om i världen. Det var en rörelse som skapades i sociala medier för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor.

Uppmaningen blev snabbt viral och den skapade hashtagen, #metoo, visade hur utbrett det är med sexuella trakasserier. Även i Sverige har kampanjen blivit stor, något som även uppmärksammats internationellt. Frågan är - har gymbranschen problem med sexuella trakasserier mot kvinnor?
 
Linnea Claeson - tidigare elitspelare i handboll och van vid att träna på gym agerar numera som samhällsdebattör. Linnea menar i en artikel i Aftonbladet att kvinnor är utsatta på gym. Här följer ett utdrag från hennes artikel -
 
Det var onsdag och jag hade kommit tidigt till gymmet för att göra mitt knäböjsprogram innan det blev mycket folk. Varje gång vi är där samtidigt kommer han fram och raggar, kommenterar min kropp eller står och stirrar på avstånd. Jag har aldrig visat något intresse, initierat kontakt eller ens ställt en fråga tillbaka. Ibland biter jag ifrån. Ibland höjer jag bara volymen i mina hörlurar och låtsas att jag inte hör honom recensera min bakdel. Den här dagen tog jag den lättaste utvägen och gömde mig från hans synfält.
 
När jag stod där bakom väggen och hoppades att han inte skulle köra fria vikter, och därmed kliva rakt in i vad som blivit mitt gömställe, kunde jag inte undgå att se hur absurd hela situationen var. Inte nog med att jag kände mig löjlig i min ensam-kurragömma, jag började dessutom bli förbannad. Hur många gånger har jag inte fått opassande kommentarer av män på gymmet? Hur många gånger har inte mina lagkompisar berättat om män som nedvärderat, kränkt eller stirrat under ett helt träningspass? Stretcha är helt uteslutet, har en av mina vänner sagt. Män som tafsar när man ber dom att hjälpa till att passa är värst, tycker en annan.
 
Jag säger till mig själv att det är ofattbart att kvinnor fortfarande inte ska kunna vistas i det offentliga rummet på samma villkor som män. Att sexualiseringen, hotet och utsattheten finns i så många vardagliga situationer. Kanske i alla. Vi vill bara kunna "gymma". Är det verkligen för mycket begärt? Nej, det är det inte.
 
Här är Linnea´s topp 10 av de saker främmande män kommit fram och sagt till henne på gymmet:
1. Klassikern: ”Får jag ge dig lite tips?” (Ger sedan tips innan jag svarat. Ofta tips jag redan vet. Jag är elitidrottare – det här är mitt jobb. Alternativt ger direkt felaktiga så kallade tips).
 
2. Han som mitt under ett set bänkpress hoppade in bakom mig för att passa (fast jag inte behövde hjälp) och la sina händer på mina bröst. Jag sa ingenting. Jag var 16 år.
 
3. ”Du är väldigt stark – för att vara tjej.”
 
4. När jag är längst ner i en knäböj. ”Du har en riktigt snygg röv.” Jag svarar inte. Han står kvar. ”Kan jag få ditt telefonnummer?”
 
5. ”Wow, du lyfter ju lika mycket som jag!” Jag: ”Jaha oj, det var ju ingen komplimang direkt ...” 
 
6. ”Sådär ska du inte köra om du vill gå ner i vikt.” Jag: ”Jag tränar inte för att gå ner i vikt.”
 
7. Jag sätter ner stången efter ett set tunga marklyft när han går förbi och säger snabbt: ”Vad sexig du är när du stönar sådär.” 
 
8. Jag kör frivändning med stöt. Han: ”Vad tränar du för idrott?” Jag: ”Handboll på elitnivå.” Han: ”Coolt, jag skulle kunna lära dig lite!” Jag: ”Jaha, vad roligt! Har du kört handboll?” Han: ”Nä.”
 
9. Jag: ”Är du klar med stången?” Han: ”Ja, jag kan ta av vikterna.” Jag: ”Nej, det är lugnt jag ska köra på samma.” Han: ”Bitch!”
 
10. Han: ”Fan vad sexig du var på löpbandet.” Jag: ”Hahaha, det tvivlar jag verkligen på.” Han: ”Jo, men alltså seriöst.” Jag: ”Nej, men alltså nej, jag menar nej. Gå.” Han: ”Fan vad dryg du var då.”
 
Är det här en verklighet du känner igen på ditt gym? I så fall - hur ska vi agera för att eliminera dessa beteende?
 
Rate this item
(0 votes)
Last modified on tisdag, 05 februari 2019 15:55
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB