Actic växer men bättre siffror önskas

Gymkedjan Actic bygger vidare med nya gym, affärsområde och program som ska förbättra driften. Tillväxten finns där men ledning och aktiemarknaden är inte helt nöjda med utvecklingen.

Actics affärsidé är att inspirera medlemmarna till att utveckla sin träning utifrån de egna förutsättningarna. Oavsett om man är nybörjare och behöver mycket stöd eller om man har tränat länge på gym. För att hjälpa kunden har man etablerat flera processer som ska göra Personlig Träning till en allt mer efterfrågad tjänst. Actic har också lanserar ett nytt erbjudande inom fysioterapi och rehab som går under namnet Actic Medical. Verksamheten bedrivs vid Actics anläggning Sydpoolen i Södertälje och sysselsätter ett tiotal erfarna fysioterapeuter. Genom Actic Medical möjliggörs en smidig övergång från medicinsk rehabilitering till friskvård som främjar Actic´s vision om ett ”Friskare samhälle”.   
 
När det gäller uppköp och nyetableringar är det mer sparsamt, speciellt om man jämför med framförallt Nordic Wellness. Dock har Actic i Norge förvärvat Asker Treningssenter AS som drev tre träningscenter i Asker, med totalt omkring 5 000 medlemmar. Asker´s verksamheten omsatte närmare 40 miljoner på årsbasis med god lönsamhet. Från och med 1 januari 2019 konsolideras verksamheten i Asker Treningssenter in i Actic Group.
 
Actic har också öppnat en ny anläggning i Leksand under januari, och kommer att öppna en anläggning i centrala Mora i mars månad. Den nybyggda anläggningen i Mora kommer att erbjuda såväl grupp- som personlig och funktionell träning på en yta om 1 400 kvm. 
 
”Via förvärvet av nio anläggningar från Må Bättre runt om i Dalarna och Gävleborg etablerade vi oss på allvar i regionen för ett år sedan. Genom att öppna i Leksand samt en ny anläggning i egen regi i centrala Mora stärker vi vårt varumärke och vår marknadsposition ytterligare i en region med stark idrottskultur”, säger Actic’s platschef i Mora Katarina Walsberg.
 
I Södertälje har Actic länge haft en dominerande roll och en fjärde Actic anläggning öppnar där i april.
 
Actic växer men bättre siffror önskas
I sin senaste bokslutskommuniké redovisar Actic Group en tillväxt om 7 procent för helåret 2018. Omsättningen blev 941 200 000 kr med ett justerat rörelseresultatet EBITDA på 142 200 000 kr (en marginal på 15,1 %). Snittintäkten per medlem och månad (ARPM) ökade med 2 procent till 346 kr.
 
”Vi har inlett ett förändringsarbete som belastar resultatet i fjärde kvartalet med 10 000 000 kr. Den underliggande verksamhetens finansiella utveckling är i linje med föregående år, vilket är otillfredsställande givet de förvärv som gjorts. Att framöver driva en kundfokuserad agenda som stärker vår medlembas och ger lönsam tillväxt har högsta prioritet”, säger Anders Carlbark VD och koncernchef för Actic Group.
Rate this item
(1 Vote)
Last modified on fredag, 15 februari 2019 18:46
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB