Almega Friskvårdsföretagen bjöd in till branschdag

Almega Friskvårdsföretagen arbetar för att tillvarata och främja medlemsföretagens intressen och har som mål att förbättra Sveriges folkhälsa, höja branschens anseende, arbeta för rättvis konkurrens på friskvårdsmarknaden och vara en samlande röst för branschen.

Sedan början av 2019 arbetar Evelina Kogsta som branschansvarig för Friskvårdsföretagen. Evelina kommer närmast från Moderaternas riksdagskansli och har en examen i statsvetenskap från Lunds universitet. 
 
Den 3 maj arrangerade Friskvårdsföretagen tillsammans med sina partners en bransch- och inspirationsdag. Här samlades cirka 70 deltagare för att mingla och ta del av ett gediget program.
 
Henrik Johansson, dåvarande ordförande för Almega Friskvårdsföretagen, inledde med en presentation av rapporten ”Folkhälsopolitik för kortare vårdköer”. Det handlar bland annat om att förstå att forskningen inom fysisk aktivitet och hälsa har under de senaste åren gjort många och stora framsteg. Nu ser man hur vi med en ökad aktivitetsnivå i befolkningen - kan spara stora resurser och stort personligt lidande samtidigt som vi avlastar vården.
 
Därefter följde ett panelsamtal med riksdagsledamöter från riksdagens socialutskott. Inbjudna var Lina Nordquist (L), Mats Wiking (S) och Johan Hultberg (M). Diskussionen handlade om varför folkhälsopolitiken kommer så långt ned på agendan, varför folkhälsoreformerna dröjer och vad branschen kan göra för folkhälsans bästa? Politikerna var enade om att friskvårdsfrågor är viktiga, men det svåra är att få politiker att se och prioritera den långsiktiga investeringen i att göra satsningar för att förbättra individens hälsa. En uppmaning till gymägare var att försöka träffa sin lokala kommuntjänsteman - för att undersöka om det finns några lokala folkhälsoprojekt att engagera sig i.
 
En annan stor fråga var - Friskvårdsföretagens PT-licensiering. Här har Mats Sunebäck och Henrik Johansson varit drivande i processen och gav alla en uppdatering på senaste nytt. Målet är tydligt - att höja statusen på PT-yrket och samtidigt göra det tydligare för konsumenter ”vad man egentligen köper och kan kräva”. Genom en PT-licensiering kan även arbetsgivare få ett bättre verktyg för att rekrytera rätt. Arbetet är nu i sitt slutskede och inom kort kommer de första godkända PT-utbildningarna få delegerad licensieringsrätt. Ett register av licensierade Personliga Tränare kommer att framöver exponeras på www.ptlicens.se.
 
Friskvårdsföretagens partners Qicraft, Eleiko och ActiWay presenterade sig och sin verksamhet. Därefter fick svara på lite frågor om deras framtidsspaningar och uppmaningar till branschen.
 
Almega 19c
 
Key note speaker var ingen annan än Carolina Klüft som berättade om arbetet med Generation Pep! Det handlar mycket om hur vi kan aktivera nästa generation. Carolina Klüft pratade om att man som gymföretag kan bli ”Peppare" och på så sätt engagera sig i ungdomars hälsa. Behovet av att aktivera nästa generation är stort, då de idag har svårt att slita sig från skärmen. En stor uppgift för alla är att försöka hitta svaret på hur man når de som redan från ung ålder har en stillasittande livsstil?
 
Almega19a

Avslutningsvis fick Friskvårdsföretagen en ny styrelsen som nu består av:
 
Mats Sunebäck, SATS (ordförande)
Ola Helt, E3 (generalsekreterare)
Anders Carlbark, Actic
Claes Mittjas, Medley
Lovisa Öhnell, Activage
Monica Elsinga, BodyJoy
Per Lehmann, Puls & Träning
Robert Jäderkvist, Studio Aktiverum
 
Vi önskar den nya styrelsen lycka till i sitt arbeta. Och uppmanar branschens alla gymverksamheter att ansluta sig till Almega Friskvårdsföretagen.
 
 
 
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB