Nya riktlinjer för Personlig Tränare

Det blir allt vanligare att anlita en personlig tränare (PT) för att få hjälp med sin träning. Fram till idag har vem som helst kunnat kalla sig personlig tränare efter att ha gått allt från en helgkurs till betydligt mer omfattande utbildning.

Nu finns nationella riktlinjer och minimikrav för personlig tränare eller testledare. Friskvårdsföreningar, fitnessklubbar och livsstilsföretag svarar i dag för en stor del av den förebyggande hälsovården. Personliga tränare, mentalcoacher, kostrådgivare, hälsopedagoger och hälsocoacher är några av de yrkesgrupper som jobbar inom denna bransch. Fram till i dag har i det närmaste ingenting gjorts för att kvalitetssäkra kompetens eller tjänster som förmedlas. Detta till skillnad mot sjukvården, som har riktlinjer och standarder för olika tjänster och yrkesgrupper.

Men nu har Konsumentverket tillsammans med SIS och representanter från branschen fastställt riktlinjer för vad en personlig tränare bör kunna. Det kommer nu bli enklare att ta reda på vilka kunskaper en personlig tränare har. Det handlar om lägsta kompetensnivå, kunskaper och färdighet samt etiska regler.

  • Söker man hjälp av en personlig tränare för att orka mera ska man kunna lita på att den personen har rätt kompetens. Vill det sig illa kan eventuella skador istället förvärras om träningen sker på fel sätt, säger Anatoli Grigorenko, Ylab.
  • Att det saknas gemensamma kriterier och regler inom området hälsa och tjänster relaterade till välbefinnande leder till skillnader i kvalitet på bekostnad och risk för kunderna, säger Kerstin Jönsson på Konsumentverket.

Konsumentverket kommer att under nästa år fortsätta arbetet genom att träffa representanter från branschen, både utbildare, intresse-organisationer samt arbetsgivare för personliga tränare. Då ska diskussioner föras om hur olika utbildningar uppfyller kraven i riktlinjerna samt hur personliga tränare ska kunna visa att de tillhandahåller en säker tjänst. Målet är att nå en lösning där branschen kan organisera sig i en eller flera juridiska personer som kan bli ackrediterade för att kunna examinera och certifiera personliga tränare utifrån riktlinjerna.

Riktlinjerna kommer att finnas att köpa hos SIS Förlag AB, 118 80 Stockholm i mitten av december.
Telefon: 08-555 523 10
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ytterligare information:
Kerstin Jönsson, Konsumentverket
Tel 054-194 081
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

{module Guldsponsorer_test}

Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB