Dåliga anställningsvillkor för en PT

Hur behandlar egentligen branschen sina Personliga Tränare? Ger vi dem en trygg anställning, bra arbetsmiljö, ständig kompetensutveckling och möjlighet att göra karriär beroende på ambitioner? Svaret på den frågan är tyvärr oftast NEJ - istället ger sig en nyexaminerad PT ut i arbetslivet på ytterst osäkra anställningsgrunder.

 

Det är ingen som riktigt vet hur många Personliga Tränare som finns i Sverige, kanske drygt 3 500 st? Allt är en definitionsfråga men just nu är det väldigt enkelt att kalla sig "Personlig Tränare". Det spottas ut nya PT´s på löpande band både från högskola, privata utbildningsföretag och rundresande utbildningar - en del utbildningsplatser säljs via Groupon och Lets deal. Du kan bli PT på tre år eller på 14 dagar lite beroende på vilken investering du vill göra eller om det finns statligt stöd. Merparten av utbildningarna är godkända av EHFA, en organisation i Bryssel som bland annat försöker kvalitetssäkra utbildningar inom hälsa i EU. 

 

Arbetsmarknaden för en PT ser ljus ut. Det finns en hel del kunder som idag gärna lär sig mer om hur de ska få en snyggare kropp, bli mer hälsosamma eller klara av en prestation som att exempelvis köra Vasaloppet. Dessa kunder vill nå snabba resultat och har inte tid eller lust att läsa böcker, bloggar och söka efter kunskap som skall ta dem till just deras mål.

 

För en PT kan definitivt ett gym vara en naturlig arbetsplats. Här kan man hitta resultattörstande kunder och bra utrymme för att faktiskt genomföra träningspass. Marknaden här är också i sin linda. I USA, som har jobbat professionellt med Personlig Träning sen mitten av 1980-talet, finns det i snitt 7 % av ett gyms medlemmar som köper PT. I Sverige är motsvarande siffra bara 3 %. Samtidigt vet vi att minst 85% av alla medlemmar på ett gym klarar INTE själva av att nå de resultat de önskar - de behöver coachning och direktiv. Utan en PT blir köpet av ett medlemskap istället ett stort misslyckande. Branschen bränner en mängd kunder årligen som säger upp sitt medlemskap med en negativ känsla av ett personligt fiasko.

 

 

Så på gymmen finns en marknad och ett behov men inga bra anställningsvillkor. För inget gym vill anställa en PT för 24 000 kr per månad eller mer om man inte har en garanti att man drar in en massa pengar. Den risken är gymmen inte beredd att ta och istället är det vanligt att man som PT erbjuds:

 

1. Du får ingen fast lön.

 

2. Du får betalt endast de timmar du faktiskt utför en konsultation/träning med en eller flera klienter.

 

3. Du måste hitta dina klienter själv.

 

4. Du får liten hjälp att marknadsföra dig. Oftast begränsat till att du syns på gymmets hemsida. 

 

5. Du får en timlön på mellan 130 - 210 kr per timme beroende på arbetsgivare och hur länge du har jobbat. 

 

6. Du får oftast ingen OB och ingen betald semester. Men alla som får lön skyddas av lagen gällande semesterersättning. Omfattas inte personen av ett kollektivavtal eller liknande måste arbetsgivaren betala ut 12 % på den intjänade lönen.

 

7. Som PT måste du vara ambitiös, hålla en hög kvalitet och minst ha 25 - 30 klienter igång varje debiterbar vecka.

 

8. Du får själv försöka skapa tid för förberedelser, administration och nyförsäljning. Program skall skrivas, matdagböcker utvärderas, föreläsningar förberedas, klienter skall motiveras, nya klienter måste ständigt säljas in, ekonomiska redovisningar rapporteras och dessutom måste du hålla dig ajour med det senaste inom träning och hälsa.

 

Som tack tar gymmet mellan 450 - 850 kr per tillfälle för de tjänster som "deras" PT har genererat och utfört. Hur många anställningar oavsett bransch ser ut på detta viset? Frågan är när facket tar tag i denna fråga, samlar branschens alla Personliga Tränare och formulerar helt andra krav på sina tilltänkta arbetsgivare?

 

* Medförfattare till denna artikel är Martin Bach, Personlig Tränare och Hälsoguru. Läs mer på www.halsogurun.com

Rate this item
(5 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo