Print this page

En bra PT måste ta ansvar

Träningstrenden som har svept över Sverige har knappast undgått någon. Träningen är inte längre bara en fritidsaktivitet, utan en del av vår moderna livsstil.

Vi på SAFE Education har nyligen genomfört en intressant undersökning. Här ställde vi frågor till, spritt över hela Sverige, över 1 000 personer som svarade. Gruppen som var jämnt fördelat män och kvinnor fick svara på frågor om sina träningsvanor, upplevelse av PT med mera.

Resultatet visar att sju av tio svenskar tränar minst en gång i veckan - glädjande siffror för oss i branschen. Att träna och hålla kroppen i rörelse är bra, för att inte säga livsviktigt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar 30 minuters fysisk aktivitet per dag, vilket har visat sig få en rad positiva effekter såväl fysiskt som psykiskt.

Men allt är inte bara positivt - media har börjat rapportera om missnöjda PT-klienter som behandlats på ett sätt som vare sig är respektfullt eller tyder på hög kompetens hos personlige tränaren. Det blir problem när träningsglädje förbyts till träningshets. När vi inte lyssnar på eller har förståelse för kundens kropp.

I undersökning gjord av SAFE rapporterade var fjärde person att de upplever prestationsångest till följd av sin träning. Detta kan leda till ätstörningar och långvariga skador.

Så, hur kan vi lösa problemet? Att människor vill träna och dessutom gärna öka träningsmängden är i grunden positivt. Men de behöver en hjälpande hand. Det är därför vi på SAFE finns. Vi arbetar för att utbilda kvalificerade personliga tränare som har kompetens att hjälpa människor att träna effektivt och säkert, på flera plan. Det är nämligen det som utmärker en bra PT. En bra PT tar ansvar.

Läs mer om SAFE här >>

Ta del av hela vår undersökning här >>

Rate this item
(3 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Latest from Björn Johansson

Related items