Det råder en hälsoboom i Svea Rike. En boom så stor att det finns de som kallar det ”hälsohets”. En helt orimlig ordkombination, då fysisk inaktivitet dödar 5 000 000 människor i förtid varje år.

Aldrig har väl fler siktat mot En Svensk Klassiker, Ironman och Toughest. En vältränad kropp har blivit en av de främsta statusmarkörerna. Aldrig har väl fler varit villiga att betala både en och två slantar för att förbättra sin fysik och sitt välmående. Gyllene dagar för oss inom gym- och tränarbranschen.

Personlig träning har i flera år toppat trenderna inom branschen. Hur har vi förvaltat det? Har efterfrågan varit gynnsamt för utbudet? I kvantitet, ingen tvekan! Men hur står det till med kvaliteten? Tja, det räcker med att titta på SVTs Plus för att inse att det inte riktigt står rätt till på kompetensområdet i PT yrket. Att det finns tomtar till utbildningsföretag, det har vi blivit plågsamt medvetna om.

Vem bär ansvaret? Jag vill hävda att det är alla som driver gym är ansvariga. Hade kvalitet gått före kvantitet i antalet sålda PT timmar skulle det inte finnas en marknad för dåligt utbildade PTs. Läste om nya gymet vars ägare nästan blivit ”ofrivillig PT” pga ”tränat mycket själv”. Ännu en Facebook PT är alltså född, en sån vars kunskaper utgår från den egna personen och inte klienten.

Säker. Effektiv. Motiverande - Det bör vara ledorden för en bra PT.

Träningen ska vara säker. En av anledningarna till att många väljer att anlita en PT är att de själva inte kan träning själva. De kanske dessutom har en och annan krämpa och det kanske är på grund av dem som de kommer till gymet överhuvudtaget. Har då PTn bristfälliga kunskaper i anatomi och träningslära och tränar andra utifrån sitt eget perspektiv - tja nämnde jag ordet ”tomte”?

Träningen ska vara effektiv. En annan anledning till att många väljer att anlita en PT är att de inte lyckats uppnå sina mål på egen hand. Har PTn bristfälliga kunskaper i fysiologi och träningslära och igen, tränar andra utifrån sitt eget perspektiv - tja då har vi en nisse till.

Träningen bör vara motiverande. En stor anledning till att så många inte lyckas bli ”en sån som tränar” är att de inte lyckas motivera sig själva till det och väljer att anlita en PT för att kunna lyckas en gång för alla. Som PT kan man komma långt genom att vara en glad skit, en sån som andra vill hänga med, till och med betala för att hänga med. En PT med ack så mycket kunskap men ingen social kompetens eller coachande egenskaper blir sällan en fullbokad PT. Det finns dock få saker som är en lika olycklig kombination som en PT full av karisma, motiverande egenskaper, tusentals följare på instagram men utan kunskaperna att göra träningen säker och effektiv. Det lyser - men ingen är hemma så att säga.

Det råder gyllene tider för oss alla inom träningsbranschen men det är dags att hoppa av tomtetåget, ta vårt ansvar och erbjuda kvalitet, erbjuda PT på riktigt.

* Denna artikel är författad av gästskribent Carolin Helt. GymBusiness rekommenderar att ni läser mer på ptpariktigt.se

Carolin Helt

Rate this item
(9 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB