Print this page

Gymsverige blir folkhälsohjältar

Det krävs en Evolution. Inte en Revolution. Här är gymsveriges och personliga tränares utsträckta hand till folkhälsosverige. Lås oss prata!

Det handlar om människoliv. Det är avgörande med hälsofrämjande levnadsvanor för att förebygga de sjukdomar som de allra flesta av oss dör av. Onormala nivåer av blodfetter, rökning, högt blodtryck, diabetes, höga nivåer av blodfetter, bukfetma, psykosociala faktorer, ohälsosamma matvanor och otillräcklig mängd fysisk aktivitet är förknippade med 90 procent av risken för akut hjärtinfarkt över hela världen för båda kön och alla åldrar. WHO pekar på att 80 procent av hjärt och kärlsjukdomar, stroke och diabetes går att förebygga. En svensk studie understryker det uppenbara att ju fler hälsosamma vanor vi har desto lägre är risken för hjärtinfarkt. Vi kan sänka risken för alla kroniska sjukdomar med 80 procent genom att sluta röka, äta hälsosamt, vara tillräckligt fysisk aktiv och ha en hälsosam vikt. Det är häpnadsväckande.
 
Även hälsoaspekterna av styrketräning är vetenskapligt bevisade. Det har visat sig att styrketräning har både förebyggande och lindrande effekter på en rad sjukdomstillstånd; därav fetma, diabetes, metabola syndromet, hjärt-kärlsjukdom, benskörhet, led-ryggsmärtor samt depression och ångest. Även om vetenskapen har överbevisat att fysisk aktivitet är bra för vår hälsa så saknas ett nationellt samarbete mellan de aktörer som arbetar med frågan nämligen olika gym och folkhälsoaktörer i Sverige. Vi pratar inte ens med varandra.
 
Jag har arbetat på Statens Folkhälsoinstitut och ansvarat för två regeringsuppdrag för att skapa byggda miljöer som främjar fysisk aktivitet i Sverige och det finns ett stort engagemang inom myndigheter, organisationer och universitet för att öka befolkningens fysiska aktivitet. Frågan är prioriterad. Myndigheter och eldsjälar inom folkhälsosverige arbetar för att främja vår hälsa. Ökad fysisk aktivitet i Sverige är ett viktigt folkhälsopolitiskt mål som Folkhälsomyndigheten ansvarar för.
 
Tyvärr saknas ett nära samarbete mellan statliga och privata aktörer, även om båda parter har samma målsättning; att öka människors fysiska aktivitet. Uppenbara problem för statliga och privata aktörer att samarbeta som finansiella frågor och politiska beslut bör dock inte hindra parterna att samtala. Se möjligheterna.
 
Du som erjuder Personlig Träning kan spela en viktig roll inom folkhälsosverige. Personlig träning är inte längre endast en tjänst för de som önskar stora biceps eller en vältränad rumpa. Inom rätt struktur och med rätt kompetens kan personliga tränare som yrkesgrupp bli en nationell folkhälsohjälte. Personliga tränare möter dagligen människor som söker hjälp med sin kropp, hälsa och träning. Dessa människor kommer till gymmet på frivillig basis och är högmotiverade att förändra sin livsstil. De är redo.
 
Men vet du hur en PT ska agera? Boken ”PT-Evolutionen: Vägen till hälsa & lustfylld träning” besvarar hur gym och konkret hur personliga tränare kan arbeta. Låt oss inte arbeta i stuprör där olika parter inte vet vad den andra gör. Låt oss dela erfarenheter. På statlig, kommunal ner till den faktiska verklighet där människor motionerar för att må bra. Detta är PT-evolutionens svar på folkhälsovärldens utsträckta hand.
 
Vi behöver ingen revolution med hårda strider om vad som är evidensbaserat arbete för att främja fysisk aktivitet i befolkningen för att samtala. Inte heller politiska hinder. En Evolution i frågan behövs. En naturlig utveckling. Vi behöver enas kring det faktum att vi är överens. Fler behöver vara fysiskt aktiva och vi vill det bästa för Sverige befolkning. Möjligheterna i ett samtal mellan gymsverige och folkhälsosverige är enorma. Så kan gymsverige bli folkhälsohjältar.
 
HenrikBeyer
 
* Författare till artikeln är Hälsovetare och Författare Henrik Beyer. Läs mer om Henrik här >>
Klicka här om du vill beställa boken PT-Evolutionen: Vägen till hälsa & lustfylld träning >>
 
 
Rate this item
(2 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Latest from Björn Johansson

Related items