Tuffa arbetsvillkor för Personliga Tränare

Ingen ifrågasätter nyttan av en Personlig Tränare. Marknaden är enorm eftersom den absoluta majoriten av befolkningen, kan inte på egen hand, nå och sedan bibehålla de hälsomål man strävar efter.

Detta leder till att intresset för att både bli Personlig Tränare och att använda sig av Personliga Tränare har stadigt ökat de senaste åren. 
 
Men allt är inte bara positivt. Exempelvis är PT inte en skyddad titel som kräver en ”legitimation” vilket innebär att vem som helst kan kalla sig PT och börja marknadsföra sina tjänster. Konsumentverket är en tillsynsmyndighet och de har skrivit en vägledning om hur Personliga Tränare ska ta ansvar för sitt agerande och erbjuda säkra tjänster. Och nu är Almega Friskvårdsföretagen nära att lansera sitt kvalitetstänk för att kalla sig en licensierad Personlig Tränare. Allt med hopp om en statusförbättring och att tjänsten verkligen bygger på vetenskapligt bekräftade metoder.
 
Många gym väntar på att Personlig Träning ska bli en allt mer populär tjänst istället för att idag bara beröra 3 - 5 % av gymmens alla medlemmar. Den tillväxt som efterfrågas kräver också att allt fler individer verkligen vill satsa på Personlig Träning som ett heltids yrke. Men arbetssituationen för en PT ute på ett gym har hitintills inte alltid varit den bästa. En Personlig Tränare som tar upp denna utmaning är 23-åriga Lisa Johansson som är utbildad PT, kostrådgivare och medicinsk tränare. 
 
I ett blogginlägg skriver Lisa bland annat -
 
Jag är otroligt glad över de år jag jobbat som PT, det har varit så givande, jag har lärt känna fantastiska människor och fått vara en del av deras utveckling och hälsoförbättring. Jag har samlat på mig enormt mycket värdefull kunskap, via utbildningar och erfarenhet, haft underbara kollegor och mycket roligt. Men. Nackdelarna övervägde fördelarna, stort. 
 
Att jobba som PT är att aldrig någonsin kunna slappna av och känna trygghet, att jobba väldigt mycket gratis, att ofta känna sig utnyttjad och framför allt att aldrig kunna ha en dålig dag (eller ens timme för del delen). Nackdelarna är bland annat:
 
* Noll trygghet, då man inte har en enda krona i grundlön. Du har alltså bara betalt för de timmar du säljer och genomför med klienten. Så all övrig tid på jobbet är obetald, och säljer du inte har du helt enkelt inget jobb att göra. Litegrann som att vara egen företagare, fast att gymmet tar en stor majoritet av pengarna som kommer in.
 
* Du har givetvis ingen betald semester, utan du är helt enkelt ledig när dina klienter inte vill träna; främst sommaren och julen. Det är så gott som omöjligt att jobba mer än några timmar då. 
 
* Man är helt beroende av sina klienter och att dessa kör sina timmar. Om en eller flera klienter blir sjuk eller reser bort tappar man timmar och således inkomst.
 
* Det är väldigt långa dagar då de flesta vill träna innan jobbet, på lunchen eller efter jobbet. Alltså jobbar man ofta ett par klienter på morgonen, har sedan några timmars (obetald) paus, jobbar på lunchen, flera timmars paus, sedan ett par timmars kvällsjobb. En vanlig arbetsdag kan vara t.ex. 07-20, och många jobbar även helger.
 
* Med jämna mellanrum blir man dåligt behandlad av medlemmar och klienter och man ska alltid vara kontaktbar och förväntas svara på sms genast. Och folk har inga begränsningar för när de hör av sig och om vad – sena kvällar, helger osv.
 
* Du har en konstant press på dig att sälja PT-timmar, både till nya och till befintliga klienter. Dels pga att du måste ha timmar att jobba för att få en inkomst, dels för att gymmet vill dra in så mycket pengar som möjligt.
 
* Eftersom varje klient betalar en stor summa pengar för sin PT-timme måste du konstant leverera 110 % och alltid vara på topp. Du kan helt enkelt inte ha en dålig dag, eller ens en dålig timme, för om du inte är inspirerande och motiverande kommer klienten inte vilja fortsätta träna.
 
* Om klienten avbokar timmen tidigare än 24 timmar innan så får du noll ersättning, och jag vet inte hur många gånger jag fått avbokningar 24 timmar och 5 minuter innan, vilket innebär att jag inte hinner på in någon ny klient den timmen, och helt enkelt får sitta på gymmet utan lön. 
 
Allt detta är ingen trevlig läsning men en sanning för många som agerar som en Personlig Tränare. Som tur är har branschen identifierat problemet kopplat till arbetsvillkoren och jobbar på att skapa positiva förändringar.
 
Målet är att  kunna heltidsanställa Personliga Tränare med alla de positiva arbetsvillkor som alla andra anställda förväntar sig oberoende av bransch. Vissa stora kedjor och lokala oberoende gym har redan kommit långt i utvecklingen av schyssta anställningsvillkor men fortfarande är där "en väg att vandra". Och det finns lösningar - i tidigare artiklar om denna utmaning har GymBusiness angett exempel på 7 olika lösningar.
 
I princip alla individer behöver den kompetens och support som en PT kan leverera. Låt därför alla berörda parter snabbt utveckla Personlig Träning till den stora framgång den förtjänar. Där vi har "Win" för kunden, "Win" för Personliga Tränaren och "Win" för gymmet.
 
Rate this item
(2 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB