Sverige behöver fler duktiga personliga tränare. Samtidigt är det ett problem att PT inte är en skyddad titel, vilket innebär att vem som helst kan kalla sig PT – oavsett utbildningsnivå.

Det gör det svårt för gymföretag att veta vilka de ska anställa, och det gör det svårt för konsumenter att veta vilken PT som håller måttet. Detta är bakgrunden till varför Almega Friskvårdsföretagen har lanserat hemsidan ptlicens.se – ett register över personliga tränare som innehar branschorganisationens licens.
 
Utbildningar får en delegerad licensieringsrätt
Upplägget bygger på att existerande PT-utbildningar godkänts för delegerad licensieringsrätt, vilket innebär att en PT som har en examen från en sådan skola automatiskt får Almega Friskvårdsföretagens PT-licens. För att erhålla delegerad licensieringsrätt ställs krav på utbildningens omfattning, innehåll och lärarnas kompetens. Friskvårdsföretagen har tagit fram ett kompetensråd med representanter och experter från svenska träningsföretag. Kraven är enligt Friskvårdsföretagen baserade på lång och beprövad erfarenhet av vad som krävs för att lyckas i PT- yrket.
 
”Det har varit mycket jobb, men det är vår förhoppning att detta bara är början. Arbetet har pågått under många år och har nu äntligen sjösatts. Målet är att höja standarden på PT-utbildningar och stärka kraven för vad en kvalificerad PT borde kunna”, säger Mats Sunebäck, ordförande Almega Friskvårdsföretagen.
 
På sidan ptlicens.se kan Personliga Tränare läsa mer om vad licensen innebära och ansöka om Almega Friskvårdsföretagens licens för Personliga Tränare. PT:s som får licens kan marknadsföra sig på sidan genom bilder, presentationstext och länkar till sina sociala medier.
 
Tanken är också att konsumenter och arbetsgivare ska kunna söka i registret efter personliga tränare som är licensierade. 
 
”Det finns PT:s som gått gedigna utbildningar och de som gått mindre kvalificerade, men kallar sig för samma sak och tar lika mycket betalt. Nu blir det enkelt för konsumenten att veta vad man betalar för”, säger Mats Sunebäck.
 
A PTlicens
 
Ska en arbetsgivarorganisation ligga bakom en licensiering
Grundiden till Almega Friskvårdsföretagens licensupplägg är självklart bra. Men alla är inte positiva till detta initiativ. Det kan bli helt fel att en arbetsgivarsorganisation ska få monopol och styra över branschens Personliga Tränare - kritiker menar att det är ingen sund situation. Det finns ingen motpart i processen som representerar de individer som faktiskt jobbar som Personliga Tränare. Utan de ska bara snällt rätta sig efter de riktlinjer som Almega Friskvårdsföretagen, deras styrelse och kompetensråd anser vara lämpliga.
 
Vidare, det finns redan EU-baserade direktiv via EuropeActive med tjänsten the European Register of Exercise Professionals (EREPS) på vilka krav som ska ställas på en seriös Personlig Tränare. Är det inte bättre att utveckla samarbetet på EU-basis än att en nationell arbetsgivarorganisation ska styra ”vem som ska anses vara seriös i sitt yrkesagerande”? Merparten av de andra Europeiska länderna väljer denna väg istället för att själva försöka sätta ihop ett eget licenssystem. 
 
Friskvårdsföretagen menar att de har försökt få till ett samarbeta med EuropeAcive och EREPS - men det fungerade inte. Friskvårdsföretagen menar att  nivåerna just nu inom EU är för låga. Den svenska gymbranschen är betydligt mognare än i många andra EU-länder, och med det följer också att vi kan och ska sätta högre krav. Idag är det för lätt för utbildare att bli ackrediterade och därmed faller kvalitetssäkringen. 
 
"Vi vill ha trygga förhållanden för våra kunder och vi har skapat en tydlighet i kommunikationen vad en ”bra PT” förväntas kunna. Kundsäkerhet är vår viktigaste faktor", menar Mats Sunebäck.
 
Slutligen kan man undra över varför det är ett sådant stort behov av att kontrollera just Personliga Tränare. De Svenska Personliga Tränarna är en klar minoritet i jämförelse med alla gruppträningsinstruktörer som agerar ute på marknaden. Med undantag för koncept som exempelvis Les Mills finns det absolut inga kompetenskrav för att kalla sig gruppträningsinstruktör - de kan agera precis hur de vill utan att behöva bli licensierade. Varför är det så?
 
Men även här vill Friskvårdsföretagen agerar framöver. Att licensiera gruppträningsinstruktörer är ett av de kommande kvalitetsarbetena som Friskvårdsföretagen kommer att ägna sig åt. De valde PT först då dessa har ett direkt ansvar över individen, det har inte en gruppträningsinstruktör på samma sätt.
 
Det är en stort och väldigt spännande projekt som Almega Friskvårdsföretagen nu har tagit på sig. Det kräver enorma resurser till att både att ta fram, utveckla, bibehålla och kvatitetskontrollera denna tjänst? Just nu är allt i sin linda och vi följer med spänning utvecklingen.
Rate this item
(2 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB