Mer online support för hälsosam mat

Aldrig förut har det pratats så mycket om att ”coacha sina kunder online”. Här ska mat som ger resultat ta en stor plats.

"Endast 34 procent av svenskarna har ett helt sunt förhållande till mat och nära var tionde svensk (9 %) uppger tvärtom att deras förhållande till mat är direkt osunt”, menar Karin Nileskog, kostexpert på ViktVäktarna och hänvisar till en ny Sifo-undersökning som ViktVäktarna gjort.
 
I en tidigare undersökning som Friskis&Svettis och ICA utfört konstaterades att 20 procent skippar träningen för att de tycker att de har ätit dåligt. Hela 33 % säger att de har belönat sig med något onyttigt efter träningen. Samma grupp menar att de har ett större intresse av att få tips på hälsosam mat än på att lära sig mer om träning.
 
Behovet är stort - det är ingen tvekan kring att alla gymkunder kraftigt både önskar och behöver lära sig mer om mat, nyttiga recept och kostens effekter för att uppnå olika träningsmål. Fallgroparna är många, kunskapen bristfällig och gymkunden behöver en massa support inom detta område. 
 
Här passar online coachning
All coachning kring hälsosam mat går utmärkt att göra online. Det kan handla om direkt kostrådgivning, leverera detaljerade kostschema och recept men också leverera pepp och support. Enklast är kanske att starta en sluten Facebook grupp endast för era aktiva medlemmar. Denna grupp får kostnadsfritt ta del av generella tips och råd - allt med fokus på mat som ger resultat. Vill man ha support på en mer individuell nivå flyttas man över till en annan digital plattform och då blir det en betaltjänst.
 
ViktVäktarna ger bort dessa tips kring hur era medlemmar ska upprätthålla eller förbättra sin relationen till både mat och träning:

Reflektera över hur du talar till dig själv 
Det är tyvärr vanligt att man är sin egen värsta kritiker, men tillåt inte dig själv att använda ord som sårar och får dig att tappa motivationen. Försök istället tala på samma sätt som du skulle tala till din bästa vän - på så sätt skapar vi en god självkänsla som speglar av sig i hur vi förhåller oss till olika saker.
 
Handla istället för att tänka
När vi endast tänker att vi ska ändra på vissa beteenden eller bli mer hälsosamma är risken större att tankarna blir negativa istället för positiva, att bara tänka leder ju inte till någon förändring. När du tar istället börjar göra saker är sannolikheten väldigt stor att du kommer känna dig nöjd och positiv.
 
Sätt upp realistiska mål
Har du mål inom kost och träning är det viktigt att de är nåbara. Om du sätter upp orealistiska mål riskerar du återigen att hamna i ett mönster där du ger dig själv kritik. Ett tips är även att sätta mål som du vet med dig att du kan nå inom en snar framtid. Och glöm inte att belöna dig själv varje gång du når ett av målen!
 
Ta små steg mot förändring
Försök att inte göra omvälvande förändringar eller göra allt på en gång om du vill förändra ett beteende. Utgå istället från nuläget och addera några små steg i taget i den riktning du vill. Det kan exempelvis handla om att addera ett par kilometer till din dagliga promenad eller en extra grönsak på tallriken. Om du försöker göra omvälvande förändringar är risken större att din relation till mat och träning blir osund. 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB