Ditt bästa virusförsvar

Aldrig tidigare har individen och samhället haft ett större fokus på hälsa. Covid-19 viruset har fört rädslan av att dö till allas fokus.

Att ha sin hälsa tas av det flesta för givet. Men just nu agerar de flesta för att aktivt behålla sin hälsa. Media matar oss med fakta att individer med hjärt-kärlsjukdomar, lungproblem, fetma och diabetes är i stor fara för att få ett aggressivt sjukdomsförlopp i kontakt med den nutida influensan. 
 
En bra hälsa och ett starkt immunförsvar är inget du får gratis – du måste göra flera aktiva val för att ha god fysik, vara fylld med energi, vakna upp efter en god natts sömn och gå runt med en smärtfri rörelseapparat. Budskapet i dessa tider måste vara – ansvaret är ditt, ta inget för givet utan skaffa dig istället en livsstil som positivt påverkar din hälsa och undviker att du dör i förtid.
 
Fetman skenar i samhället
Men alla verkar inte resonera så. Vi vet sedan länge att fetma är ett stort problem. Nu vet vi att en studie som startade 1995 på 447 000 konstaterar att Svensken har de senaste 20 åren ökat med i snitt 5.6 kg i vikt. 
 
"Om vi förr i tiden hade en förekomst på omkring 40 procent så, nu börjar vi närma oss 60 procent. Förekomsten av svår fetma har ökat med 153 procent" säger forskaren Erik Hemmingsson som är en av forskarna bakom studien.
 
Anledningen till detta är många. Och den kommande generationen verkar inte vara bättre hälsomässigt förberedd - för en aggressiv virusattack. Det har nämnligen uppmärksammats att dagens barn springer betydligt långsammare än deras föräldrar. I en studie som involverade mer är 25 miljoner barn konstaterades att det idag tar i genomsnitt 90 sekunder längre för barn att springa en engelsk mil (drygt 1600 m) än för 30 år sedan. 90 sekunder på en så pass kort sträcka är hur mycket som helst. Uthålligheten, mätt som hur långt barnen kan springa under en viss tid, minskade med runt 5 % per decennium hos både pojkar och flickor - vart skall det sluta? 
 
Vikten av en bra kondition
I Dagens Nyheter förklarar Lena Uller, docent i respiratorisk immunfarmakologi vid Lunds iuniversitet, att det är bra att ha god kondition om man blir smittad av covid-19 viruset. För att om viruset leder till lunginflammation kommer kroppens syreupptagningsförmåga att kraftigt försämras vilket leder till att syretillförseln till kroppens vävnader minskar. Om du är i bättre form har du bättre förutsättningar att klara av det fysiologiska påfrestningarna inflammationen innebär.
 
Lena Uller säger - ”Om du är vältränad behöver ditt hjärta inte pumpa ut lika mycket blod för att syresätta samma vävnad”.
 
Förläng ditt liv med 10 friska år
IHRSA publicerade nyligen en sammanfattning av 12 olika Europeiska studier på hur bra hälsa främjar ett långt liv. Har följde man 116 000 personer som fick tilldelat sig ett ”hälso score”. Hur bra resultat man fick berodde på fyra faktorer:
 
* intaget av tobak
 
* nivån på fettmassan
 
* mängden fysisk aktivitet
 
* alkoholkonsumtion
 
De med ett högre "hälso score" fick i snitt 9,6 fler sjukdomsfria år i jämförelse med gruppen som hade ett lågt resultat. Än en gång är det bevisat vilka enorma fördelar en hälsosam livsstil medför.
 
Tänk efter hur kan just ditt gym utnyttja dagens corona hysteri? Dina kunder vill ha ett starkt immunförsvar, vara i fysisk form och leva så länge som möjligt. Behoven är oändliga och som gym måste du utbilda dina kunder i att ingenting är viktigare i livet än att ha en god hälsa.
Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB