Print this page

Når dina kunder sin fulla potential?

I åratal har gymbranschens haft fokus på att försöka leverera resultat till sina kunder - men hur bra har det gått egentligen?

Det finns en mängd variabler som måste falla på plats för att gymkunderna ska se optimala resultat. En bra början är att de först och främst verkligen tränar rätt och regelbundet. Men träning i all ära - det krävs en hel del mer för att verkligen se optimala resultat.
 
Av naturliga skäl har gym fullt fokus på träning, träning och träning. Men alla som har lite kunskap inser också våra kunders behov av rätt näringsintag och tillräckligt med återhämtning.
 
Just allt kopplat till att "skapa ett inre lugn som ger kroppen en chans att samla kraft" är verkligen en underutvecklad del ute på gymmen. Merparten faller enkelt i fällan att tro - desto mer träning ju bättre resultat. Men så är det inte.
 
Optimala resultat
 
Det Finska hälsoföretaget Firstbeat har skrivit följande om återhämtning -

Vår återhämtning är som ett telefonbatteri – minst en gång per dygn behöver det laddas. Ju mer du använder telefonen, desto snabbare tar batteriet slut. Det betyder att det inte räcker med en laddningsomgång, utan laddningen behöver vara regelbunden. Samma sak gäller återhämtning: ju mer belastande din dag eller din livssituation är, desto mer återhämtning behöver din kropp.
 
Återhämtning kan beskrivas som minskad vakenhet i kroppen, då den parasympatiska delen av vårt autonoma nervsystem (det vill säga: vår inre broms) aktiveras. Återhämtningen är med andra ord en fysiologisk process där det fysiska och det mentala tillståndet återgår till jämvikt och läget före belastningen, det som kallas homeostas. En god återhämtning ger resurser för ett mer produktivt liv och nå våra målsättningar.
 
En överbelastad kropp reagerar ofta starkt och sänder ut varningssignaler. Men ofta för döva öron. Det kanske handlar om svårigheten att avstå och viljan att hålla fast vid roller och ansvar. Genom livet livet samlar man på sig hobbyer, fritidsintressen och ansvarsområden som kan vara svåra att släppa. Betydelsen av återhämtning förstår man ofta först efter en utbrändhet. 

Ju hårdare din träning är, desto mer vila och återhämtning behövs. Det här är bekant inom toppidrotten, men samma ideologi kan också tillämpas inom alla andra sammanhang. Ju högre arbetsbelastning, desto mera behöver vi också uppmärksamma vår återhämtning. Tillräcklig sömn och hälsosam kost hjälper oss att undvika onödiga belastningar. Att pausa under dagen hjälper också kroppen att återhämta sig från stressen. Tänk på att bristande eller ohälsosam kost, bromsar återhämtningen. Vissa berusningsmedel, som alkohol och droger får den att stanna av helt.

Summering - vill du att dina kunder ska vara friska, välmående, energiska och glada - då måste du även ge dem support och konkret vägledning för optimal återhämtning. Idag finns det alldeles för många gymkunder som ignorerar allt som innebär tillräckligt med vila och kraftsamling.
 
Vad gör just ditt gym för att utbilda era kunder i vikten av rätt återhämtning?
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Latest from Björn Johansson

Related items