Det kommersiella gymmets ursprung

År 1959 startade det första moderna och kommersiellt gymmet i Sverige.

Det finns en del teorier kring vad som låg bakom "viljan att starta ett gym". Självklart var den Amerikanska kulturen en stor inspirationskälla men många vill även framhålla Arne Tammer. Han startade sina brevkurser 1948 där Tammer inspirerade många att träna hemma. De första rekommendationerna var att använda kroppen som redskap men sen kom också iden med att köpa in träningsutrustning för att bli än mer effektiv. Tammer betonade tidigt skivstången som det perfekta träningsredskapet och många håller med om detta påstående även idag.
 
Men alla kunde inte investera i ett fullt gym i hemmet - därav att det blev aktuellt att istället ”bli medlem på ett gym”. Här fanns det resurser i form av utrustning, kompetens men självklart också en mötesplats för att träffa andra likasinnade.
 
Sveriges första kommersiella gym
Henry Bergström, den första svenska mästaren i Bodybuilding startade 1959 City Hälsostudio i Göteborg. Det kallas ofta för ”Sveriges första kommersiella gym”. Idag är Henry 84 år gammal och hela 52 av dessa år var han en aktiv gymägare.
 
Henry Bergström reste 1957 till USA och Kanada där han studerade kommersiell gymverksamhet under ett år. Återkommen till Sverige blev han svensk mästare i bodybuilding 1958 och öppnade som pionjär City Gym på det nybyggda Ullevi i Göteborg i januari 1959. 
 
En separat damavdelning öppnades 1967 under ledning av hustrun Birgit. Gymmet flyttades 1984 till Valhallabadet där även tillgång till simhall fanns.
 
Henry
 
I tidningen GP uttalar sig Henry en del om sitt gym -
 
"Vid öppningen var det kö utanför och ett månadskort kostade 30 kr, det blev fullbokat direkt. Och endast ett fåtal andra gym öppnade i Göteborg de kommande 20 åren. Men idag har gymmen en bättre inriktning. Det är hälsa och motion som gäller”.
 
Det var annars på 1970-talet som den riktiga etableringen av moderna gym tog fart i Sverige, med fortsatt inspiration från den kroppsbyggning som förekom i USA. Dock fanns det inga mängder av gym, i Stockholm 1972 fanns det exempelvis endast fyra gym.
 
På 1980-talet blev det allt mer accepterat att både män och kvinnor kunde fokusera på att få ”en kropp i fin form”. Och i början av 1980-talet kunde man identifiera cirka 30 gymverksamheter runt om i landet. Sakta men säkert tog nya gymetableringar fart.
 
År 1981 publicerade Jane Fonda en bok där hon förespråkar att kvinnor ska träna både aerobics och styrketräning - därefter var det inget som kunde stoppa gymmens erövring av hela världen.
 
Kedjorna tar över
Alla som idag jobbar i gymbranschen känner till kedjornas dominans. Det var under slutet av 1990-talet som kedjorna började att bygga sina imperium.
 
Det är definitivt helt otroligt att det i Sverige idag finns olika typer av gymkedjor som Nordic Wellness, Fitness24Seven, Actic, SATS, STC, Puls & Träning samt Friskis & Svettis. Alla driver de 70 gym eller mer - fantastiskt. 
 
Men att driva en gymkedjan är inget nytt i Sverige, den första etablerade sig på 1960-talet. Kedjan hette "Soma Kalon Institut” och öppnade sitt första gym 1963 i Helsingborg. Därefter växte man som ”kedja” med att även starta gym i Göteborg, Malmö och Stockholm. De förstod tidigt fördelarna med att lyfta upp gymmet från källarplan, behovet av speglar och att fria vikter är något som kunden vill ha. Soma Kalon jobbade modernt med att utbilda instruktörer och förstod vikten av att synas, med för den tiden, aggressiv marknadsföring.
 
Soma Kalon Institutet var också tidig med att följa i Arne Tammers fotspår och coacha kunder i hemmet. För 15 kr per kvartal fick man hemsänt ett kompendium med ett specifikt träningsprogram. Därefter fick ”korrespondenterna", löpande skickat till sig, ett gradvis mer avancerat träningsprogram.
 
I sin marknadsföring skriver Soma Kalon -
"För första gången i Sverige kan du bli korresponderande medlem av ett ”body building gym”. Det enda i sitt slag i Norden.
 
Genom de revolutionerande amerikanska metoder som detta hypermoderna institut tillämpar kan var och en forma sin kropp nästan helt efter eget önskan. En speciell uppläggning gör det nu möjligt att träna efter detta system, var du än bor”.
 
Det var Leif Annerfjeld som agerade som en ”Personlig Tränare” och ansvarade för att dessa distanskurser skulle ge resultat. Och allt detta alltså redan på 1960-talet.
 
Som vanligt kan vi konstatera att det som vi idag - tycker är ganska nytt - är verkligen bara en utveckling av något som startade för relativt länge sedan. Men alla affärsidéer blomstrar inte direkt - utan kräver sina decennier för att ta fäste.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB