Studenter känner sig i bra form

Studenter har alltid varit en viktig målgrupp för de flesta gym - en undersökning visar att 90-talisterna mår bättre än vi kanske tror?

Några som av olika anledningar alltid har gillat gym är studenter. De förstår vikten av att ta hand om sin hälsa och de gillar gym som mötesplats. Här kan de socialt träffa många likasinnade.
 
Nyligen genomförde Demoskop en undersökning på 1 000 studenter på Sveriges högskolor och universitet. Här kommer det fram att studenter rankar den fysiska hälsan som bättre än den mentala. Det är Santander Consumer Bank och En Svensk Klassiker som som tillsammans beställt undersökningen eftersom de vill få fler att investera i en hälsosam livsstil.

Träning har länge lyfts av forskare som en viktig del för att minska psykisk ohälsa och öka välbefinnandet. Intressant är att denna undersökning visar att dubbelt så många som tränar mer än fyra timmar i veckan gör det för att det är kul än de som tränar en till tre timmar i veckan. Träningsfrekvensen verkar också hänga ihop med det fysiska välmåendet, och i viss mån även det psykiska. Framförallt de som inte tränar alls står ut, där hela 4 av 10 uppger att de har en dålig fysisk respektive psykisk hälsa.
 
"Det vi ser i denna undersökning går lite emot den bild som tidigare målats upp kring bilden av 90-talister som en generation som mår väldigt dåligt – för de allra flesta i den här undersökningen mår bra. Men det finns ett stort glapp mellan studenter som mår väldigt bra och studenter som anger att de är psykiskt instabila, vilka är viktiga att fånga upp och ge rätt verktyg", säger Michael Thorén, vd En Svensk Klassiker.
 
Drygt en fjärdedel av studenterna mellan 20–30 år uppger att deras psykiska hälsa är dålig och nästan lika många att de är psykiskt instabila. Här svarar något fler kvinnor än män att de upplever sitt psyke som instabilt. Att behålla eller sänka vikten är en viktigare anledning till att träna bland dem som mår dåligt, än bland de som mår bra.
 
"Resultaten gör mig bekymrad över att så många upplever press och prestation kopplat till träning, samtidigt som den belyser det vi redan vet om och arbetat länge med för att komma åt. Träning ska hjälpa människor att må bra, inte dåligt. Vi fortsätter jobba för att rörelse ska vara lustfylld för alla, det är då vi också får mentala hälsoeffekter", säger Michael Thorén.
 
Anmärkningsvärt är att 7 av 10 studenter säger att de aldrig har varit i kontakt med Studenthälsan för rådgivning, stödsamtal, kurser eller föreläsningar.
 
"Att så få studenter känner till studenthälsan visar varför det behövs flertalet aktörer som jobbar parallellt mot samma mål, där vi kan komplettera varandra för att gemensamt inspirera studenter att investera i en hälsosam livsstil och erbjuda rätt verktyg för att komma dit. Det är syftet bakom vår satsning Min klassiker 2020 som går följa på Instagram, där vi får följa studenters hälsoresa när de ska genomföra En Svensk Klassiker. Målet är att inspirera fler och lyfta lösningar till alla slags hälsoutmaningar som en student kan möta längs med vägen", säger Jörgen Sandahl, Marketing Director på Santander Consumer Bank. 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB