Crossfit är en pengamaskin

År 2000 grundade den före detta gymnasten Greg Glassman tillsammans med sin dåvarande fru Lauren företaget Crosssfit Inc.

Idag 15 år senare kontrollerar bolaget ett koncept som under året förväntas dra in 100 000 000 dollar. Inte illa för en affärsmodell där grundaren själv menar att han absolut inte gör detta för pengarna.

Det ursprungliga Crossfit gymmet öppnade i Santa Cruz, Kalifornien. Det fanns 13 Crossfit gym 2005, i början av 2014 fanns det drygt 5 000 affiliates för att sedan explodera till dagens över 11 000 officiella "boxar" i en mängd olika länder. Medlemmarna på ett Crossfit gym får lära sig en kombination av styrke- och konditionsträning som bygger på funktionella övningar.

Dessa övningar skall utföras under hög intensitet och med konstant variation. Metoden är ett slags hybrid av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik och sprinting och syftar till att skapa en så komplett och allsidig atlet som möjligt. I motsats till exempelvis bodybuilding inriktar sig Crossfit på resultat i form av förbättrade fysiska prestationer och inte på att "skulptera" kroppen. Exempel på övningar som utförs i Crossfit är - frivändningar, militärpress, bänkpress, marklyft, armhävningar, handstående armhävningar, olika räckhävningar, knäböj, 400 och 800meters intervaller, hopprep, rodd och lådhopp.

Alla kan träna Crossfit, det är gratis. På Crossfit egna hemsida finns det instruktioner på hur en mängd övningar och träningsprogram ska genomföras. Här kan du få program med videos kring en "WOD" - workout of the day. Men självklart är det inte enkelt att genomföra Crossfit träning på egen hand - utan utbildade tränare, utrustning och den kamratskap du hittar i en Crossfit box. Det är just därför det idag i Sverige finns över 120 gym som betalar en licens för att få kalla sig ett officiellt Crossfit gym (bli en affiliate) och ta del ev den kompetens som finns inom konceptet. Och dessa gym säljer inte sina tjänster gratis, tvärtom tar man betalt långt över snittpriset för att träna på gym.

Det fina är att det finns många utövare som är beredda att öppna plånboken för att bli en del av den gemenskap och kultur som Crossfit erbjuder - en mötesplats där du dagligen försöker flytta dina egna fysiska gränser. Det är just licensavgifter som är merparten av Crossfits intäkter. Varje affiliate betalar just nu en årlig avgift på 3 000 dollar. Andra intäkter som tillfaller Crossfit Inc. är ett stort antal olika instruktörs-utbildningar samt år 2010 skapades en ny stor inkomstkälla - royalties från Reebok´s försäljning av en mängd olika officiella Crossfit produkter.

På senare tid har även olika Crossfit tävlingar exploderat i popularitet. Den största av dem alla är Reebok Crossfit Games som direktsänds i stora Tv-kanaler. Tävlingen lockar 125 000 åskådare som tittar på hur de tävlande fightas om prispengar på sammanlagt 2 000 000 dollar. Den som vinner denna tävling kan titulera sig som "världens mest vältränade person". Just Reebok Crossfit Games producerar relativt lite pengar men ger Crossfit en enorm spridning och kännedom om själva varumärket.

Men för att tjäna pengar behöver du inte bara stora intäkter och utan även små kostnader. Även här har Crossfit Inc. lyckats genom att satsa mycket på webbaserad utlärning och kommunikation. Man ger en frihet i kreativiteten av att sätta ihop träningsprogram och främjar begreppet "best practice" vilket ser till att utvecklingen sker från golvet bland alla tränare och utövare. Allt detta leder till att Crossfit växer sig allt starkare och konceptet lär inte ha nått sin peak ännu.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo