Vem bestämmer din utveckling?

Har du tänkt på att mycket av gymbranschens utveckling styrs av leverantörerna.

En massa leverantörer utvecklar ”koncept” som sedan mot betalning erbjuds ute bland gymmen. Exempel är Les Mills, Foodbox, Easy Line, FortGjort, Piloxing, Dreamwater Lounge, Indoor Walking, Army Fitness, BellyAttack, Crossfit osv osv. Det är inget fel med det men där är två andra aktörer som borde driva branschen framåt:

1. Gymägare och chefer
2. Kunden

Självklart är gymägare med och driver utvecklingen men dock förhållandevis lite – de tycks förlita sig på att leverantörerna skall vara innovativa och presentera lönsamma idéer. Är det bra att lägga så mycket av den framtida framgången i någon annans händer? Någon som hitintills bara väldigt begränsat hängt på detta upplägg är Friskis & Svettis – på gott och ont utvecklar de mestadels egna ”koncept”.

Men kunden då, kan inte hen vara med och utveckla branschen. Varför drar vi så pass lite nytta av kundens önskemål när nya program skall skapas? Begreppet ”co-creation” handlar om att lyssna på kunden och använda deras kompetens som en resurs. Det handlar om att ta hjälp av konsumenter i framkant för att skapa attraktiva erbjudanden. Dessa "early adopters” hjälper till genom att ingå i en form av expertgrupp. Företaget tar hjälp av dessa konsumenter för att skapa de produkter/tjänster som konsumenten vill ha. Målet är att i ett tidigt skede kunna identifiera kommande behov på marknaden. Även bli mer transparant och på så sätt göra kunden till en medskapare av sin affärside. Idag talas det i andra branscher en hel del om ”konsumentmakt” men väldigt lite av detta begrepp nås gymbranschen – ägare och leverantörer tycks redan veta exakt vad som konsumenten önskar. Ett undantag är Friskis&Svettis - de ligger i framkant även när det gäller att integrera tilltänkta målgruppers önskemål i framtida utbud.

customer want

Nu när internet är starkare än någonsin och sociala medier ger kunden en tydlig plattform att uttrycka sina tankar lär även gymbranschen bli mer tvingad till att involvera kunden i den framtida utvecklingen. Men det är inte bara att fråga kunden vad vill du ha och sedan erbjuda det. Steve Jobs adresserade denna utmaning redan 1989 genom att säga – ”Du kan inte bara fråga kunden vad de vill ha och sedan ge det till dem. För när produkten väl är färdig så vill de ha något annat”.

Sen vet man aldrig om kunden verkligen är villig att hjälpa till, det måste se något konkret som blir deras belöning för att vara delaktiga. Ibland kan deras hjälp också motarbeta dina önskemål. Ett exempel är när dryckesföretaget Mountain Dew frågade konsumenterna vilket namn de vill ha på den nya dryck som skulle lanseras – förslaget som röstades fram var ”Hitler did nothing wrong”.

Oavsett efterlyses en större samverkan mellan gymägare, leverantörer och våra kunder i processerna att skapa framtida program som ger alla en win win situation.

Rate this item
(3 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo