Gymägare som vände en negativ trend

Peter Salen och Patrik Löfgren äger och driver Aktiv Motion och The Butcher i Eslöv. Här kan du läsa en öppenhjärtig historia om hur de snabbt vände en riktigt tuff ekonomisk knipa till framgång.

”Det är enkelt att göra rätt och jobba på när man har medvind. Men att kämpa och ge allt i motvind är inte alltid lika självklart. Vi har lyckats vända en stor motgång till en ännu större framgång, det är jag otroligt stolt över” säger Peter Sahlén, en av ägarna till Aktiv Motion och The Butcher i Eslöv.

Historien börjar några år tillbaka i tiden:

”Vi hade ett bra gym, vi hade bra personal, vi sålde något alla behövde och ändå fick vi det inte riktigt att gå runt?” fortsätter Peter.

Patrik och Peter börjar att berätta om de tidiga tankarna och idéerna om att ta klubben ett steg vidare för att få mer lönsamhet i verksamheten. De beslutade att bygga om och byta maskinpark för att möta medlemmarnas behov och på så vis få fler medlemmar och större lönsamhet. För ombyggnationen hade de fått lånelöfte och garantier som skulle säkerställa situationen. Men när bankkontakten slutade drogs löftet tillbaka och situationen blev otrygg, osäker och helst skulle de tagit tillbaka alla beställningar och planer. ”Men det var inte möjligt, bollen var i rullning och alla beställningar för ny utrustning var gjorda och ombyggnationen påbörjad. Det fanns ingen möjlighet att backa eller dra tillbaka satsningen” menar Peter.

Sårbarheten var ett faktum, personal drogs in för att skära ner på kostnader och killarna vågade inte satsa pengar på marknadsföring eller kampanjer. Den väntade medlemskapsförsäljningen uteblev. Det skapade en ond cirkel som drog ner ekonomin, deras energi och lust. Stämningen påverkade också de anställda som var kvar på ett negativt sätt.

Slutet på 2014 bestämde de sig för en till satsning, trots allt. De flyttade SPA avdelningen till en egen lokal och öppnade en Crossfit box - The Butcher. Patrik och Peter kavlade upp ärmarna för att skapa möjligheter men resultaten uteblev. Arbetet med nysatsningen tog massor av tid från befintlig verksamhet och de tappade fokus på kärnverksamheten, personalen tappade sugen och man levde på kredit. Det gick snabbt nedåt och juni 2015 var det stor brist i kassan. ”Nu var det vinna eller försvinna som gällde” berättar Patrik.

För att få stopp på läckaget och ta tag i situationen kontaktades alla berörda leverantörer, fordringsägare och banken. Det var tuffa samtal som gjordes och det krävdes mod för att genomföra dem. Men känslan av skuld och skam byttes snart mot lättnad. Patrik och Peter berättar hur de möttes med förståelse och människor som ville hjälpa, reda ut och stötta.

”Vi öppnade oss för personalen och berättade om situationen och till vår stora glädje var de genast med och kavlade upp ärmarna. Ärlighet och att göra människor delaktiga var en del i det vinnande konceptet” konstaterar de tillsammans.

Det första steget var att bestämma exakt vad de skulle göra för att snabbt komma i ekonomisk balans. ”Någon föreslog att vi skulle sänka kostnaden för träningen men det var inget alternativ för oss. Vi ville inte dumpa priserna för att på kort sikt rädda upp situationen. Vi behövde jobba med hållbara lösningar.”

Istället hade Peter och Patrik fått en presentation om konceptet ”Weight Trainer”. De fattade tycke för upplägget som skulle bli en riktigt bra lösning för kunden. Dessutom kunde de få hjälp en färdig kampanj och - via Facebookannonsering för minimal kostnad - sågs det rimligt att hämta hem en bra ökning i likviditeten. Rapporterna visade att 70.000 kr saknades och behövdes omgående. ”Det betydde att vi behövde få in 10 stycken Weighttrainer medlemskap. Kampanjen drog in 30 stycken” säger Patrik och skrattar.

Efter samtalet med personalen och med Weighttrainer kampanjen vände det! Ägarna spottade i nävarna och tog företagandet på mer och större allvar. Allt fokus låg på det som skulle utföras för att få nya, bra resultat. 8 månader av slit. Sömnen blev lidande, alla kämpade stenhårt men nu har jobbet gett resultat och Aktiv Motion kan backa tillbaka och hämta andan lite.

Patrik säger - "Under en period gjorde vi allt jobb själva - vi jobbade som PT, vi var personalledare, vi sålde medlemskap, gav gymintroduktioner och mycket mer. Det är inte hållbart att jobba så, men det var nödvändigt. Nu börjar vi hitta rutiner och struktur så att vi kan delegera mer. Vi ska vara arbetsledare, innovatörer, vägvisare och ta hand om personalen så att de kan fokusera på att möta medlemmarna".

För ägarna till Aktiv Motion blev Weight Trainer också har en symbolisk betydelse för historien - ”Kniven mot strupen” var inte bara killarnas upplevda press utan även de som sökte till programmet berättade om ”kniven mot strupen-känslan”. Om de inte tog tag i sin hälsa skulle de gå i en form av personlig konkurs. De ville ha förändring och de var beredda att betala för den.

”Med hjärta och själ kan vi rekommendera Weight Trainer och den hållbara livsstilsförändring som det innebär. Att veta att man ger det bästa till medlemmen gör att det blir enkelt att sälja in det. Det vi har lärt oss och det vi vill dela med oss av är att man som ägare måste driva och föra sin egen verksamhet i den riktning man vill. Varje ”ben” i företaget behöver ett eget fokus, det går inte att ha ett splittrat upplägg. Kör igång en sak i taget. Se till att det finns energi och kraft i projekten. Man behöver orka att stödja personalen i att skapa drivet och säljet i vardagen. Lyft dem du har omkring dig, de kan mer än du tror” avslutar Peter med övertygelse.

Vi önskar Peter och Patrik lycka till i sina framtida utmaningar.

* Weight Trainer är ett viktminskningskoncept som förmedlar kunskap som ger förutsättningarna för att kunden ska genomföra sin livsstilsförändring. Grunden bygger på att jobba med viktminskning som mål men fördelarna är många fler - smärta lindras och medicin kan plockas bort. Många deltagare blir mer handlingskraftiga och får fram positivt tänkande. Livsglädje och energi kommer tillbaka. Självförtroendet och framtidstron ökar. Läs mer här >>

Rate this item
(2 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo