SATS bäst i Stockholm

SKI (Svenskt Kvalitetsindex) har nyligen släppt sin årliga rapport om gymbranschen. Här mäts och analyseras ett stort antal aspekter kring kundrelationen till träningscentren. I år var mätningen fokuserad på gym i Stockholmsregionen. SATS fick högst betyg.

Studien bygger på 1000 intervjuer med ett slumpmässigt urval över Stockholmsregionen. Alla som använder ett träningscenter har fått frågor kring hur man upplever utbudet, personal, renlighet, medlemskap, prisvärdhet etc. Studien ger indikationer på vad som gör kunderna nöjda och lojala.

Alla index redovisas på en skala 0 till 100. När index eller betyg diskuteras så är det alltså inte procent utan enheter. Ju högre indexvärde desto bättre anser de faktiska kunderna att produkterna och leverantörerna uppfyller deras krav och förväntningar. SKI menar att ett resultat upp till 60 innebär att kunden är Missnöjd, mellan 60 - 75 är man Nöjd och över 75 Mycket Nöjd.

Som vanligt ligger gymbranschen generellt högt i betyg från sina kunder - i jämförelse med andra branscher. Undersökningen visar bland annat att ”kunden gillar sitt träningscenter men ser också över sina alternativ”.

SKI 17 resultat

Några resultat från undersökningen:

Öppettider och digitala hjälpmedel får höga betyg men är inte avgörande
Det som avgör om kunderna är nöjda är om man upplever att utbudet matchar ens förväntningar och hur man upplever personal och instruktörer. I dessa områden är SATS väldigt uppskattade.

Mer än bara träning
Det som händer före och efter sin träning är minst lika viktigt som en bra maskinpark och pass. Möjlighet till social interaktion är något som uppskattas. Det är också minst lika viktigt att aktörerna hänger med i utveckling kring träning och hälsa.

Kunden är medveten om alternativ men få planerar att byta gym
Endast 1 av 10 planerar att byta – för vissa aktörer så många som 2 av 10. Samtidigt så ser så många som 7 av 10 kunder minst ett alternativ till sin nuvarande leverantör. Vad som triggar ett byte varierar mellan aktörerna. En gemensam faktor är att man upplever det som dyrt men även sådant som bristfälligheter kring renlighet, utbud och personal kommenteras.

6 av 10 är trogna
I en fördjupad lojalitetsanalys av branschen så är det 60 procent som kan betraktas som trogna. De talar gått om sin leverantör och rekommenderar och beter sig även som lojala kunder. Av resterande så är hela 25 procent så kallade riskkunder. De talar inte gott om eller rekommenderar sin leverantör, de skulle inte välja om sitt bolag och de har heller inte förtroende för det.

För vissa aktörer är det så många som 2 av 10 som planerar att byta och samtidigt så ser så många som 7 av 10 kunder minst ett alternativ till sin nuvarande leverantör. Vad som triggar ett byte varierar mellan aktörerna. En gemensam faktor är att man upplever det som dyrt men även sådant som bristfälligheter kring renlighet, utbud och personalens insats.

I en fördjupad lojalitetsanalys av branschen så är det 60 procent som kan betraktas som trogna. De talar gått om sin leverantör och rekommenderar och beter sig även som lojala kunder. Av resterande så är hela 25 procent så kallade riskkunder. De talar inte gott om eller rekommenderar sin leverantör, de skulle inte välja om sitt bolag och de har heller inte förtroende för det. Det är egentligen bara två aktörer som får lägre betyg och det är Fitness24Seven och Actic. Övriga aktörer får klart godkända betyg och SATS får högst betyg av sina kunder följt av Friskis&Svettis.

Även om nöjdheten är hög är det viktigt att man som leverantör fortsatt spänner musklerna för att bibehålla sina kunder. Studien påvisar att det är låga trösklar för att byta, menar Johan Parmler från SKI.

Rate this item
(1 Vote)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo