Ny inriktning på ditt gym?

Numera verkar det finnas ett stort gym, PT studio, lågpris alternativ, Viktminsknings center eller CrossFit box i varje gathörn. Inget fel med detta och marknaden kan och kommer definitivt att växa ännu mer. Alla dessa gymverksamheter har (förhoppningsvis) en specifik målgrupp som de vill attrahera och leverera ett så attraktivt utbud som möjligt.

Men finns det egentligen några segment som inte längre växer, där konkurrensen egentligen inte ökar. Ja absolut och tre av dem är:

- gym med inriktning på familjen.

- gym med en rehab profil.

- gym som skräddarsyr friskvårdspaket till företag. 

Träning för hela familjen

Visst finns det gym som försöker profilera sig "mot hela familjen" men det är inte många - här är ett "window" i marknaden. Dessa klubbar måste göra konsumenterna medvetna om att de är ett livsstilscenter, ett gym som varje person i familjen kan njuta av. I dagens samhälle är lättillgänglighet nyckeln till mycket av vårt agerande. Vi köper mer och mer över nätet - det är lättillgängligt, enkelt och går snabbt. Inom begreppet enkelhet ligger möjligheten till "one stop shopping". De flesta föräldrar lever ett stressigt liv och söker lösningar som underlättar deras vardag, vi kan leverera "one stop shopping" genom att (exemplet är baserat på stereotypa beteende) erbjuda ett familjegym med cirkelträning till mormor, yoga till mamma, styrketräning till pappa, dansklass till dottern och karate klass till sonen.  

Nyckeln till paketering mot hela familjen är att imponera på barnen. Det första du måste göra är alltså skapa ett attraktivt erbjudande för barn upp till 13 år. Och då innebär inte det ett stort rum med några mjuka stolar, möjligheten att rita teckningar och se på film. Du måste erbjuda en mängd olika program som engagerar och ser till att barnen vill komma till ditt gym om och om igen. Idag är möjligheterna oändliga då det finns en mängd program och produkter som ger både underhållning och utmanande träning. Investera tid och pengar på att anställa rätt personal för dessa uppgifter, om barnen har roligt kommer de att uppmuntra föräldrarna att använda ditt gym som sin "one stop shopping" inom träning och relax. Samtidigt är det självklart att mormor och morfar vill vara på samma gym som sitt barn och barnbarn. 

Hela familjen

Ett bra tips för att lyckas med detta segment ligger i samarbete med skolor och rektorer i din geografiska närhet. Låt ditt gyms personal hjälpa till att via skolan arrangera "rolig träning för hela familjen", hjälp till att informera föräldrarna om hur de enkelt kan servera nyttig och god mat till sina barn, erbjud föreläsningar om sockrets negativa sidor mm.  

En sista ide är att på allvar börja blogga. De flesta föräldrar surfar runt och söker information som stimulerar utvecklingen för sina barn. Därför ska du följa med i den dagliga debatten och blogga om aktuella frågor som kan påverkar hälsan för barn upp till 13 år. I er blogg måste ni bevisa att ert gym har en kompetens som imponerar, berätta om era spännande program och presentera lösningar som passar hela familjen - tänk "one stop shopping”.

Andra vägar som ger ökad lönsamhet

Känner du att du inte vill byta inriktning på ditt gym men ändå vill få till en förändring? Då kan två idéer vara -  

1. Fokusera på ett mindre utbud och satsa ännu mer på din "core business". Varför skall du exempelvis erbjuda klädshop, viktminskningsprogram, danskurser, 33 varianter av gruppträning mm om du inte har någon lönsamhet på just de programmen. VÅGA säga Nej till program som inte längre genererar bra med vinst - de kan alltid komma tillbaks senare och då kanske med en liten annorlunda paketering. Med mindre antal program behöver du inte ha en lika stor organisation och du lägger all din energi på det som faktiskt (just nu) dels blir riktigt bra på och som också genererar vinst. 

2. Få fart på din merförsäljning av Personliga Paket. Vi vet idag att upp till 25% av dina medlemmar är beredda att lägga 2,3 eller 4 gånger så mycket pengar på andra tjänster än själva träningskortet. Kostar träningskortet 5 000 kr kan de m a o lägga 10 - 20 000 kr på tjänster som Personlig Träning i olika former, Massage, Privat Yoga, Kostprogram, Omfattande tester, Hemträningsprodukter mm. Idag är 75% av dina kunder ointresserade men låt dem "lulla på" med sina medlemskap och fokusera på de 25% som gärna köper på sig flera tjänster som gör dem snygga, fyllda av energi och med ett självförtroende som det är svårt att rucka på.

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo