Gå online och tjäna pengar digitalt

Digitaliseringen av bransch efter branch är i full gång. Under 2017 förväntas e-handeln i Sverige stå för 10% av detaljhandelns totala försäljning* vilket banar väg för nya aktörer och affärer. Gym- och wellnessindustrin är inget undantag i utvecklingen. 

Konsumenter spenderar i dag miljontals kronor varje år på digitala träningsappar och tjänster, men det sker i regel utanför gymmen och anläggningarnas kontroll. Allt fler anläggningar och individuella PTs och Coacher har dock börjat kapitalisera på den nya tekniken och skapar nya digitala intäkter.
 
Historiskt sett har gymmen och coachernas digitala affärer främst handlat om att underlätta till exempel passbokning, men på senare år har även personlig träning genom mobilen och lojalitetsskapande funktioner som belöningssystem blivit allt vanligare. Trenden pekar nu tydligt mot en vidareutveckling där en PT, coach eller en anläggning börjar serva sina kunder med ett utbud av digitala produkter och därmed utöka sin affär mer direkt än tidigare.
 
I täten för digitaliseringen går bland andra det svenska techbolaget Twiik.me som låter PTs, coacher och anläggningar koppla upp sina medlemmar och bland annat erbjuda dem program, kurser och PT-online.
 
Johan Axelsson, som har jobbat i gymbranschen sedan 2005 och som är medgrundare och ansvarig för affärsutveckling på Twiik menar - “Gym och PTs har kunskapen och vi vet att medlemmarna efterfrågar den - det handlar i mångt och mycket om att tillgängliggöra kunskapen och där har tekniken en stor potential. Även om branschen håller på att vakna har många teknikleverantörer glömt vikten av att förenkla affären och hålla fokus på att bidra till direkta intäkter".
 
Twiik skiljer sig från andra PT-verktyg då man erbjuder både ett format för att skapa program och coacha i mobilen och samtidigt en onlinebutik för att faktiskt sälja och marknadsföra produkterna.
 
Twiik coach
Digitaliseringen av affären innebär för många också en möjlighet att skala upp sin verksamhet och hjälpa fler än tidigare. Rolf Munke, PTn bakom företaget Attraktiv Livsstil, är ett exempel där onlinecoachning och ny teknik accelererat affärerna och möjliggjort en helt ny affärsmodell. ”Jag kan coacha följare i grupp eller som individer, baserat på upplägg jag skapat på förhand. I praktiken innebär det att jag på några få timmar i veckan hjälper närmare 500 individer att exempelvis nå sina viktmål, detta gör att jag också kan skapa prismodeller som är attraktiva för både mig och mina kunder” , hävdar Rolf Munke. 
 
Just att dra nytta av digital skala är en central del i Twiiks modell enligt Johan Axelsson - ”Att nå fler och framförallt nya målgrupper är lika kritiskt nu som det var när jag drev gym. Nu har till exempel företagen blivit en allt viktigare marknad och där är digitala verktyg nästan ett måste för att kunna ta hand om stora grupper och samtidigt möta kraven på uppföljning”.
 
Vill du läsa mer om online coachning, klicka här >>  
Rate this item
(2 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo