Ny trend rapport

Årets trendrapport från ACSM (American College of Sports and Medicine) har just kommit. De listar de 20 hetaste fitnesstrenderna under 2018.

American College of Sports Medicine (ACSM) har intervjuat mer än 4 000 personer med en ledande position i gymbranschen. Allt för att försöka förutspå vilka fokusområden som gäller framöver. Resultatet blev att High Intensity Interval Training (HIIT) spås som nästa års mest populära trend.
 
”Intervallträning med hög intensitet har konsekvent legat i topp 3 trenderna sedan 2014. Ny toppar den listan. Forskning visar att HIIT, där du integrerar lämpliga försiktighetsåtgärder, kan vara ett säkert, effektivt och roligt sätt att träna” menar Walter R. Thompson, Ph.D., FACSM, ACSMs president.
 
Förra årets nummer ett Wearables (bärbar teknik), är fortsatt högt på listan som den tredje populäraste trenden.
 
Här kan du läsa om 2018 års 10 i topp:
 
1. High Intensity Interval Training (HIIT)
Träning med högintensiva intervaller (high intensity interval training) och kort återhämtning är riktigt trendigt – kallas även för HITT. Nära maximal ansträngning under kortare tidsperioder skapar tidsbegränsade träningspass. Snabbt, enkelt att utföra, tufft att genomföra men resultatinriktat.
 
2. Gruppträning
Gruppträningsinstruktörer undervisar, leder och motiverar individer med temalagda träning i grupp. Klasserna är utformade för att vara motiverande och effektiva för människor på olika nivåer. Ett säkert kort som levererar för de flesta.
 
3. Wearables
Med bärbar teknik kan du utvecklas med din träning. Det kan handla om smarta träningsskor, klockor, pulsmätare och GPS-spårningsenheter. Digital teknik lyfter den analoga träningen till nya nivåer.
 
4. Träning egna kroppen som redskap
Om du tränar med egna kroppen som redskap och motstånd krävs minimalt med utrustning. Denna form av ”back to basic” träning går in i den funktionella paketeringen och inkluderar så mycket mer än armhävningar, situps och plankan.
 
5. Styrketräning
Styrketräning via maskiner eller genom fria vikter är fortfarande en central betoning för många gym - trendspanare menar att detta består och kanske till och med ökar. Att involvera styrketräning är en viktig kompenent i träningsprogram oberoende av inriktning, kön och ålder.
 
6. Utbildade tränare med giltig certifiering
Vem som helst kan idag kalla sig Gruppträningsinstruktör eller Personlig Tränare. Du kan ta titeln om och när du vill. För konsumenten blir det svårt att veta vilken kvalitet som levereras. Olika certifieringar får allt större betydelse men vad är egentligen en “bra” certifiering? Debatten fortsätter kring vilka krav på vad man behöver kunna eller hur lång utbildning man behöver ha gått för att kalla sig Gruppträningsinstruktör eller PT.
 
ACSM trend 2018
 
7. Yoga
Yoga tappar lite men är fortfarande en stark trend. Och Yogan utvecklas med en mängd olika typer som Yinyoga, Power Yoga, Yogalates, Hot Yoga, Ashtanga, Vinyasa, Kripalu, Anurara, Kundalini, Sivananda och andra.
 
8. Personlig träning
Fler och fler individer inleder olika studier för att skapa sig förutsättningar för att jobba som en framgångsrik Personliga Tränare. Marknaden växer då allt fler konsumenter inser att de saknar kunskap, disciplin och långsiktig motivation att på egen hand nå de resultat de strävar efter.
 
9. Träning för äldre
När baby boom generationen nu åldras finns en målgrupp med en massa tid och pengar som de kan tänka sig att spendera på sin hälsa. Forskning visar att träna det ska man göra högt upp i åldrarna - men i många fall ska träningen vara åldersanpassad och utförd i en miljö som passar målgruppen.
 
10. Funktionell träning
Det är en fortsatt trend med att branschens anställda tror på funktionell träning. Detta begrepp är oerhört stort och kan innebära det mesta. Just ACSM menar att det ska avse styrketräning för att förbättra balansen och förenkla vardagslivet.
 
Den fullständiga listan över ACSM topp 20 trenderna kan du hitta här >>
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo