Specialister på senior fitness

Seniorer borde vara en potentiellt stor kundgrupp för branschen för träning och hälsa. Dagens seniorer har en ungdomlig attityd, gott om "tid att spendera på sig själv" och en hel del pengar. 

Hur många pensionärer sätter sin fot på ett gym? En del men långt, långt ifrån alla. Detta trots att hälsa ligger högt på deras prioritet - varför är det så? Kan det handla om okunskap - dagens gym vet inte hur man marknadsför sig mot denna målgrupp? Kanske är gymägare rädda för att deras verksamhet ska verka mossig och tråkig när seniorer börjar ta plats på gymmet. Finns den rätta kompetensen, vet vi idag hur man sätter ihop ett bra program som adresserar de kroppsliga brister och begränsningar många i denna målgrupp har uppnått? 

Ett företag som har tagit ett stort grepp om seniormarknaden heter Activage. De är ett svenskt livsstilsvarumärke som fokuserar på hälsa och träning för seniorer som vill upptäcka, förstärka och njuta av den fas i livet som de nu lever i. Activage grundades 2013 och tog då täten i träningsbranschen som Europas första helhetskoncept inom senior fitness. 

Två seniorgym i Stockholm
År 2016 öppnade Activage sitt första Activage Center - ett gym bara för seniorer. Platsen var Södermalm, Stockholm och här erbjöds det första träningskonceptet som från grunden är helt utvecklat för oldsters - sociala och nyfikna seniorer som satsar på att fortsätta må bra och vara aktiva länge. Något liknande hade aldrig tidigare byggts i Europa.

"Activage Center vill förändra träningsindustrins syn på seniorer, vi sätter våra “oldsters” främst. I USA är seniorträning redan en miljardindustri med specialbyggda koncept. Men i Europa är det vi som går först i ledet. Med vår satsning vill vi förändra synen på seniorer här hemma. Seniorerna behöver någon som är expert inom den åldrande kroppens fysik" säger Katja Ekvall, grundare och delägare Activage.

I november 2017 öppnade ett nytt Activage Center, denna gång på Östermalm i Stockholm. Där träffar vi Kristoffer Sjöberg som är Centerchef för Activage. Kristoffer har en flerårig erfarenhet av aktivera seniorer. År 2011 var han med och grundade det uppmärksammade träningsprojektet Aldrig för sent – Projekt 90+. Han är en av Sveriges mest erfarna seniortränare och hans arbete har uppmärksammats i flera stora tidningar och tv-program. 

Senior rubrik

"Vi är förmodligen det enda träningscentret i Europa som uteslutande har seniorer som målgrupp. Vi har fått en otroligt stor respons från äldre som har varit på andra gym men inte känt sig hemma eller inte fått den hjälp de behöver för att bli motiverade att fortsätta att träna. Vårt koncept är unikt och grundar sig på att ett gym som skall vara intressant för seniorer måste vara helt annorlunda än ett vanligt gym. Vi känner vi ligger helt rätt i tiden och att vårt varumärke är starkt och särskiljande”, menar Kristoffer Sjöberg .

Vad är skillnaden på ett Activage center och ett vanligt gym?
"Våra träningscenter upplevs lika mycket som en trevlig umgängesplats som en träningslokal. Här ligger fokus på träning och social gemenskap. Målsättningen var sänka tröskeln för att börja träna och skapa en social gemenskap som gör att träningen blir av och att man fortsätter. Och det har vi definitivt lyckats med”, säger Kristoffer Sjöberg.

Själva träningen bygger på funktionell styrketräning med hög belastning och färre repetitioner. Träningsupplägget är utvecklat, och utvecklas kontinuerligt, i samråd med ett expertråd bestående av läkare, fysioterapeut och forskare. Tränarna är specialutbildade för att förstå hur den äldre kroppen fungerar och hur träningen skall anpassas till de som har dålig balans, artros och liknande vanliga åldersförändringar.

Senior social

Vi följer med spänning Activage fortsatta utveckling.

Läs mer på activage.com >>

Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo