Svensken ljuger om träningsvanor

Alla vet att det är bra att träna och det är något du bör göra regelbundet. Men oj vilken konstig självbild Svenskarna har när de ska rapportera mängden träning de utför.

Enligt Stadiums/Sifo årliga mätning om svenskarnas motionsvanor, senast publicerades den 29 dec, 2017 står det att läsa: 
 
”57 procent av svenskarna motionerar en till tre timmar i veckan och de populäraste träningsformerna är promenader, styrketräning och löpning”. Vid den förra mätningen som publicerads den 27 dec 2016 var det 50 procent. Endast 10 procent avstår från träning enligt undersökningen.

Eurobarometern, där tusentals européer intervjuas om fysiska aktivitetsvanor uppgav 2014 hela 70 procent av svenskarna att de tränade minst en gång i veckan. 2015 var de ännu fler, då uppgav cirka 90 procent av de intervjuade svenskarna att de idrottade eller motsvarande. Det är med råge mest i hela EU!

Samma år publicerade centrum för idrottsforskning resultat från SCAPIS-studien (Swedish CardioPulmonary bioImage Study). Istället för att skicka ut enkäter använde man faktiska mätmetoder som stegräknare, accelerometrar och gjorde konditionstester.

Där kom man fram till vara att endast drygt 7 procent hade tillräcklig fysisk aktivitet för att ens nå nationella riktlinjerna. 60% skillnad från självrapporterade data! Enligt samma Eurobarometer sitter också svensken allra mest stilla i Europa. Inte nödvändigtvis motsägelsefullt, men eventuellt något märkligt att vi både är de mest aktiva och inaktiva i hela Europa. Samtidigt!

Eftersom det är ganska svårt att äta samtidigt som man tränar/idrottar så kanske man kan ana vilket i Folkhälsoinstitutets statistik i utveckling av övervikt och fetma. 2016 har fler än hälften (51 procent) av Sveriges befolkning övervikt eller fetma.

LIV-studien 2014 från GIH visade att endast 1 procent av befolkningen var aktiv i minst 30 sammanhängande minuter per dag. Det är inte ens nära de 90 procent som anser sig "idrotta eller motsvarande”. 

Svenskens självbild när det kommer till träning verkar visserligen vara positivt stabil, något ökande. Men kanske inte riktigt med verkligheten överensstämmande.
 
* Författare till artikeln är Alan Bergström från PT-School.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo