Google köper upp Fitbit

Google ger sig på allvar in i träningsbranschen genom att förvärva Fitbit. Det innebär att Google kommer att bli en dominant aktör inom bärbara hälsoenheter.

Hela industrin kring ”health related wearables” erbjuder aktivitetsarmband som på olika sätt ska motivera användaren till ett mer hälsosamt liv. Genom att mäta och analysera saker som träningsfrekvens, puls, intensitet, sömnkvalité och mycket mer kan användaren få bättre kontroll över sin hälsa. På denna marknad finns redan stora aktörer som Apple, Xiaomi, Huawei, Samsung och Garmin. Apple Watch dominerar och anses bland annat ha en marknadsandel på nästan 40% av den Amerikanska marknaden.
 
Google köper på sig kunskap och marknadsandelar
Google har sin plattform och produkter (Wear OS och Google Fit) ute på marknaden men utvecklingen har inte varit enligt förväntan. Vad gör Google då? Jo man plockar fram 2,1 miljarder dollar och köper upp Fitbit. 
 
Det handlar om att få fram mjukvara och hårdvara paketerad i bärbara enheter. Här kan smarta klockor och träningsarmband ge kunden en snabb överblick kring sina dagliga aktiviteter. Genom förvärvet av Fitbit får Google total kontroll över en riktig pionjär inom branschen. Fitbit har skapat engagerande produkter, upplevelser och en livlig ”community" av användare. Fitbit har 28 miljoner användare globalt.
 
Google menar - "Genom att arbeta nära Fitbit's team av experter och samla det bästa inom AI, programvara och hårdvara kan vi hjälpa till att stimulera innovation inom wearables och bygga produkter som gynnar ännu fler människor runt om i världen".
 
I januari 2019, köpte Google även en stor del av den "intellektuella egendomen" från urmakaren Fossil. Detta skapar rykte om att Google har en flaggskepps-produkt inom ”smartwatches” på gång.
 
Mer data om dig till Google
Snabbt kom även en del negativ spekulation igång. Fitbit samlar på sig en enorm massa data om sina användaren - nu får Google kontroll över denna data. Vad kommer det att betyda för privatpersonens integritet?
 
"Google strävar efter att skapa verktyg som hjälper människor att förbättra deras kunskap, framgång, hälsa och lycka. Med detta kommer ett ansvar och för oss är sekretess och säkerhet viktigt. I likhet med våra andra produkter kommer vi att vara öppna med de uppgifter vi samlar in och varför. Vi kommer aldrig att sälja personlig information till någon. Vi kommer att ge Fitbit-användare valet att granska, flytta eller ta bort sina data”, säger Rick Osterloh från Google.
 
Enormt positivt för gymbranschen
Till alla i gymbranschen är detta en fantastisk nyhet. Ännu ett gigantföretag som kraftigt markerar att ”hälsa” är en extremt viktig framtidsbransch. Och alla wearables är bara tjänster som kan stimulera att besöken till gymmet verkligen blir av. För djupt nere i våra gener är människan ett flockdjur som älskar att träffa likasinnade. Mötesplatsen som ett gym erbjuder kan aldrig ersättas av ett aktivitetsarmband.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB