De feta hyllas – jag som älskar att banta hatas

Svenskens fysiska status blir allt sämre och framförallt mer accepterat i samhället. Men det kan vi i gymbranschen inte godta. För det kan inte vara okey att vara lat, otränad och fet?

"Det finns ingen annan än du själv som ansvarar för din hälsa. Det gäller att ta sitt ansvar, slita hårt för sin hälsa och inte acceptera att kroppen förfaller". Detta budskap måste dåna fram - både till befintliga och presumtiva gymkunder. Det är inte okey att Svensken frossar, blir överviktiga och sen visar upp valkar i hyllade ”gilla-kroppen-som-den-är”-inlägg i sociala medier.
 
Detta och mycket mer tar Katrin Zytomierska, VD för Clean Eating upp i en debattartikel i Expressen. Den är absolut läsvärd -
 
Mer än hälften av Sveriges befolkning är överviktig och det är till stor del ert eget fel. Och så har ni bestämt att ”banta” är något negativt, något man inte får skriva hursomhelst. Hur är det möjligt? Varför ska ni få bestämma att banta är något fult, något jag inte får säga utan att bli slaktad i sociala medier? Att gå ner i vikt, på ett sansat sätt, är sunt, hälsosamt, och ger mig massa positiva känslor – det kan ingen ändra på. Att banta är min roligaste hobby. För mig det en grym period då jag förser min kropp med näringsrik kost som ger energi, stärkt immunförsvar, vacker hy och åtta timmars obruten nattsömn. 
 
Man måste få unna sig också
Jag vet vad du tänker: Det där är ju bara att leva hälsosamt – men sluta. Väldigt få människor lever så. Det gör man i perioder, kanske på veckodagar men aldrig på helgen. Det är ju omöjligt att jämt motstå livets alla frestelser. Mataffärerna är proppade med socker, gluten, chips, transfetter. Och så alla bjudningar, födelsedagar och fucking kanelbullens dag. 
 
Jag får omedelbart höra att jag är en dålig förebild som bidrar till kroppshets. Jävla dårskap. Jag bidrar till medvetande om kroppens hälsosamma läge.
 
Jag tycker inte man ska förneka sig livets goda hela tiden. Men man måste inte vräka i sig näringsfattigt skräp bara för att dämpa lite ångest eller hoppas att Alladin-asken ska göra en lyckligare. I dag vet vi väl bättre än så.
 
Fettvalkar är tydligen positivt i dag
Men nu har ni bestämt att jag inte får använda mig av mitt älsklingsverb, banta. Ni har bestämt att det är ett fult ord. Ni bestämmer även att man ska uppmuntra alla ”gilla-kroppen-som-den-är”-inlägg i sociala medier. Hur tjock man än är. Vi ska uppmuntra våra unga att äta vad de känner för, inte titta på innehållsförteckningen, inte bry sig. 
 
Istället ska de frossa, bli överviktiga och sen visa upp valkarna på sociala medier och bli hyllade. Hälften av vår befolkning är överviktig. Visste ni att förekomsten av fetma har tredubblats sedan 80-talet (Folkhälsomyndigheten). Det är ett nationellt problem, enligt socialminister Lena Hallengren. 
 
Ni uppmuntrar till ohälsosam fetma
Rättfärdigandet av allt frosseri har gjort att jag ibland känner mig som en kriminell. Jag får inte skriva i mina sociala medier att jag bantar, tränar, tänker på hur många kalorier jag stoppar i mig och hur många jag gör av med. Då får jag omedelbart höra att jag är dålig förebild som bidrar till kroppshets. Jävla dårskap. Jag bidrar till medvetande om kroppens hälsosamma läge. Det är inte hälsosamt att släpa runt på en massa extrakilon.
 
Jag blir för övrigt extremt provocerad av de som förespråkar att man ska äta vad man vill, se ut hursomhelst och älska sig själv för det. Det är fel. De som borde få kritik på sina Instagramkonton är de som uppmuntrar människor att äta mer än vad de gör av med. ”Du uppmuntrar till fetma och skapar därmed ett nationellt problem", borde man skriva i deras kommentarsfält. Men det skulle man aldrig göra. Istället tänker man ”Yes! Det blir en burk Ben & Jerrys i kväll också, jag är vacker som jag är”. 
 
Det kryllar av överviktiga
Problemet med övervikt är mer påtagligt än någonsin. Jag märker det på gatan, i skolan, på galor och events. Det kryllar av överviktiga. Med diabetes typ 2 på ingång eller redan på plats. Och jag är ledsen att säga det, men ni behöver få veta att det är ren och skär lathet som ligger bakom. 
 
Och att banta är ett av svenskans vackraste ord.
 
Katrin
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB