Ny global rapport om de hetaste träningstrenderna

Regelbundet släpps trendrapporter som försöker förklara nutid och framtid. ClubIntel har i sin rapport förstärkt mycket av den kunskap branschen redan har uppmärksammat.

Les Mills - en gigant inom gruppträning - har summerat några av ClubIntels slutsater i sin senaste globala trendrapport på 94-sidor. ClubIntels trendrapport ger en inblick i vad som är ”trendigt” just nu och hur gymmen behöver utvecklas för att möta nya utmaningar. Den involverar svar som kommit in från ca 1 500 ledande personer som driver över 11 500 anläggningar i 20 olika länder. 
 
Rapporten delar in trender i fyra kategorier - utrustning, gymmets design, program och teknik. Vidare adresserar rapporten skillnader mellan olika klubbsegment och geografiska regioner. Les Mills vill i sin summering lyfta fram följande infallsvinklar från trendrapporten:

Gymmet bör delas upp i målgruppsanpassade zoner
Rapportförfattaren Stephen Tharretts vill skapa ett nytänk bland gymmen när man tittar på sin kundgrupp. Vid ett exempel där man använder att ett gym har 1 000 medlemmar - då ska man inte se det som en enhetlig klump. Utan istället tänka 10 grupper med 100 kunder i varje. Dessa grupper kan bestå av kvinnor eller män, unga eller gamla, nybörjare eller trogna atleter. Oavsett är tanken - alla kunder är inte lika och har inte samma förutsättningar eller behov. Därför måste gymmet bygga tydligare zoner och målgruppsanpassa sitt utbud i större skala. 
 
ClubIntels rapport konstaterar att globalt har 42 % av alla gym byggt en funktionell träningszon, 40 % har ett dedikerat område för stretching, 35 % erbjuder en cykelsal. Även område dedikerat for yoga/meditation ökar. Sedan finns det brister - endast 9 % av alla gym satsar på zoner för medicinsk träning och bara 7 % erbjuder en sal för Hot Yoga.
 
HIIT är fortfarande hett 
HIIT finns på listan som den mest populära programmet inom gruppträningen i hela världen, dessa klasser erbjuds på 56% av gymmen. Intressant också att HIIT-baserad "small group training” (för max 6 personer) finns på 49 % av alla gym.
 
Samtidigt har cykelklasser i grupp en global penetrationsgrad på 50 % (om man enbart tittar på kommersiella gym är denna siffra 75 %) och förkoreograferade program (som Les Mills klasser) kan hittas på 43 % av de globala anläggningarna.

”Sju av de tio största trenderna i utbudet är gruppövningsorienterade som exempelvis HIIT, cykling och yoga. De andra tre är individuella program som personlig träning, fria vikter och funktionell träning. Det kan därför enkelt konstateras att gruppträning har tagit en dominerande roll för att ge kunden den upplevelse de ofta efterfrågar”, säger Stephen Tharretts från clubIntel.
 
Program kan klassificeras som full acceptans, växande efterfrågan och intresse från en nischad grupp
Med tanke på branschens utveckling genom åren har nu program blivit mer eller mindre accepterat av den breda kundmassan. Det finns utbud som nu är grundpelare och har full acceptans på marknaden, exempelvis indoor cycling och HITT. Sen har vi de program som ökar i efterfrågan och blir mer och mer populärt. Här kan vi se klasser som boot-camp influerade konditionspass, olika förkoreograferade klasser samt traditionell yoga (som Ashtanga, Hatha och Ivengar). Slutligen har vi de nischade programmen som är tidiga i sin utveckling och därför attraherar en mindre skara individer. Här hittar vi exempel som varianter av kampsport och EMS-träning.
 
"Digital Darwinism” - mer att göra kring den tekniska anpassningen
Rapporten undersökte också effekterna ute på gymmen kring begreppet "digital darwinism”. Denna term är myntad för att beskriva den nuvarande situationen där teknik och samhället utvecklas snabbare än än vad branscher (som exempelvis gymbranschen) kan anpassa sig till.
 
ClubIntel´s rapport noterar att ”den hastighet som gymoperatörerna introducerar och utnyttjar tekniska lösningar kommer att ha en väsentlig inverka på deras framtida framgång”. I rapporten kan man utläsa ”varningar” att om man inte hänger med i den digitala utvecklingen kan det bli svårt att överleva. 
 
Hälften av alla klubbar (49 %) rapporterar att de använder sociala medier för att marknadsföra sina erbjudanden, men bara 22 % ger kunden möjlighet att köpa medlemskap online. Endast cirka 13 % av gymmen erbjuder globalt virtuell gruppträning medan knappt en tredjedel av detta antal även erbjuder virtuella träningspass bortom gymmets fyra väggar. 
 
”Att träna på platser utanför gymmet via streaming eller nedladdat innehåll finns genom lösningar från leverantörer som exempelvis Peloton, Les Mills eller Wexer - dock är det endast 5 % av alla gym som erbjuder en sådan lösning till sina medlemmar. Vi tror på att gymoperatörerna behöver använda plattformer som dessa i större skala, för att framöver bli mer relevanta för sina kunder”, menar representanter från ClubIntel.
 
USA är inte längre den enda trendsättaren
Under flera år har USA varit platsen där nya globala gymtrender startar, så är inte längre fallet. Det finns numera andra trendsättare på marknaden. Regioner som ligger i framkant för skapandet av nya trender är enligt ClubIntel - Europa, Asien och Latin Amerika. Den växande konkurrensen tvingar alla gymoperatörer att vara extremt kreativa och utvecklas - det gäller oavsett geografisk placering på jorden.
 
ClubIntel menar att det inte bara handlar om vilken region som en trend uppstår i - utan lika mycket hur olika regioner i världen tar sig an och förverkligar en trend. Då handlar det om kultur, tillgängliga kommunikationskanaler, behov av förnyelse och hur mycket pengar invånarna i den regionen besitter. Därför kommer vi se trender födas från hela världen framöver - och definitivt inte bara från USA.
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB