Ny rapport om hur man styrketränar på gym

Styrketräning är en av de populäraste träningsformerna här i Sverige, och runt 20 procent av alla svenskar äger ett gymkort. Men hur tränar vi när vi väl är på gymmet?

I dag släpper vi på Styrkelabbet en rapport där vi har sammanställt och analyserat data från 46 288 aktiva användare av träningsappen Styrkelabbet, som används som en digital träningsdagbok för styrketräning. Tillsammans har användarna loggat över en halv miljon träningspass och över tio miljoner set.
 
Rapporten menar bland annat att män tränar 32 % mer bröst, biceps och triceps, medan kvinnor tränar 31 % mer ben och rumpa. Kvinnor har ungefär hälften av mäns styrka i överkroppen, men två tredjedelar av underkroppsstyrkan – och verkar behålla den bättre upp i åldrarna. 
 
Den styrketränande svensken går till gymmet i medeltal två pass per vecka, och väl där tränar hen framför allt med skivstång.
 
"Vi ser en tydlig trend för skivstångsbaserad träning framför maskinträning. Baslyft där man klarar att lyfta mycket vikt är de överlägset mest tränade övningarna, för alla kön- och åldersgrupper", säger Daniel Richter, vd på Styrkelabbet.
 
"Datan visar att kvinnor har ungefär hälften av överkroppsstyrkan hos männen, men hela två tredjedelar av styrkan i underkroppen. Dessutom verkar kvinnorna behålla benstyrkan bättre upp i åldrarna än vad männen gör, där vi ser ett större tapp. Det kan vara en effekt av att kvinnor i genomsnitt lägger mer av sin träning på underkroppen, medan männen fokuserar mer på bröst- och armmusklerna", menar Daniel.
 
I rapporten finns även en sammanställning kring hur starka gymmande svenskar är, baserat på deras tyngsta loggade lyft.
 
"Jag är förvånad över hur starka användarna är i medeltal. Männen tar i snitt över 100 kg i bänkpress, och kvinnorna över 50 kg. Och styrkan i bänkpress hänger dessutom kvar ända upp till 65 års ålder", avslutar Daniel.
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB