Cykel med ”smart bike” funktion för gruppträning

Världens första kommersiella inomhus cykel med ”Smart Bike” funktion för gruppträning lanseras inom kort.

Ända sen Spinning konceptet utvecklades av den sydafrikanska cyklisten Johnny Goldberg mer känd som Johnny G i mitten av 1980-talet så har Spinningen eller Indoor cykling haft väldigt svårt för att vidareutveckla sig i den takt som utomhus cyklingen har stått för. 
 
Många cykelstudios samt dess instruktörer har idag blivit lite tagna på sängen av cyklingens stora intresse. Det blir en utmaning att bemöta de allt större kraven de cyklande medlemmarna har. Möjligheten finns att Wattbike kommer vara just den spelare som kommer bidra med en lösning på kundernas allt större krav. En del säger till och med att Wattbike´s lansering av dom två nya cykelmodeller kommer ändra hela spelplanen redan i år - då de släpps på den svenska kommersiella gymmarknaden. Frågan är bara vem som kommer hoppa på tåget först?
 
Johan Hellström, Senior Brand Manager för Wattbike & Concept Träningsredskap, är expert på inomhus cykling och Johan förklarar hur deras nya Wattbike AtomX cyklar kommer bidra med dessa framtidsförändringar. 
 
”Enkelt kan jag svara att den traditionella formen av spinning kommer bestå och till och med växa, men ett stort trendbrott väntar. Det har vuxit fram främst på grund av ökande intresset av mer och relevant träningsdata. En del av det ökade intresset kommer från att allt fler deltar i olika  motionslopp. Då kommer wattkontrollerad träning in som en fantastisk kompletteringsprodukt till den traditionella Spinningen", menar Johan Hellström.
 
Inomhuscykling på gym går tillbaka till fokus på träning
Johan menar att det finns en växande trend med nischade boutique koncept, PT small group samt träningszon uppbyggda ute på gymgolven. Detta istället för salar där både utrustning och träningsmetodikens krav är betydligt mer komplext. Vidare är där ett trendbrott i träningsbeteende där inomhuscyklingen för medlemmar går mer i riktning tillbaka till sina rötter från utomhuscyklingens träningsmetoder. Nu med mer fokus på träningskvalité och mätbara resultat. Detta prioriteras högre än själva underhållningsvärde - med andra ord, tillbaka till forskningsbaserad cykelträning istället för att bara köra ett spinning pass.
 
Ett bra exempel, på att denna förändring redan startat i Sverige, är att Friskis & Svettis tog beslutet att koppla in den enda svenska cyklistproffs tränaren Mattias Reck för att utveckla sin nya inomhus cykelprodukt ”Giro”. Detta program är konstruerat utifrån traditionell utomhuscykel och dess mät samt träningsmetoder. Denna produkt har blivit extremt populär och de goda träningsresultatet ligger i fokus.

"Det jag tillsammans med Wattbike har fokuserat på senaste två åren är att utveckla en kommersiell cykel som inte bara kan möta dagens krav utan även försökt titta lite i kristallkulan för att anpassa till framtidens krav. Vi har haft fördelen att kunna kopiera mycket från vår cykel Wattbike Atom - som vi sålt för hemkonsumtionsmarknaden.  En produkt för de med höga träningskrav. ”Smart bike” funktioner har här funnits en längre tid, vilket hjälpt oss i utvecklingen av Wattbike AtomX modellen”, fortsätter Johan Hellström. 
 
AtomX finalrender side take white
 
Tekniska fördelar
Rent tekniskt kommer den stora framtidsförändringen och det många kallar för ”the game changer” - vara att den så kallade ”smart bike” tekniska funktionen som har funnits en tid på privatmarknaden nu även kommer för gruppform för kommersiella cykelstudios. Det innebär att, pass & musikuppläggsprogrammet som instruktören jobbar i, kommer kunna styra cyklarnas motstånd per automatik och baseras på allas individuella befintliga fitness nivå, nåt som även kallas för ERG-läge. 

Det innebär att när du väljer att aktivera det s.k. ERG-läget på Wattbike AtomX justeras motståndet i förhållande till ditt satta testresultat. Som användare behöver du då endast koncentrerar dig på att trampa, Wattbike AtomX kommer automatiskt göra små justeringar för att du hela tiden ska ligga i exakt rätt träningszon. Detta gäller oavsett hur fort du cyklar med benen, allt för att skapa bättre träningsresultat genom noggrannhet på ett enklare sätt.  
 
Lansering
Concept Träningsredskap kommer lansera Wattbike AtomX i början av 2020 och därmed bli marknadens första distributör av kommersiella ”smart bikes” för gym och studios. Wattbike AtomX och Wattbike Icon kommer att visas på kommande mässor inklusive FIBO och Elevate samt med hög sannolikhet under Workout Åre 2020.
 
 
Rate this item
(0 votes)
Björn Johansson

Björn Johansson är nu inne på sitt 30:e verksamhetsår inom branschen för träning och hälsa.
Björn är en före detta VM-deltagare, landslagsman och Svensk Mästare inom friidrott. Genom idrotten fick han stipendium som möjliggjorde 5 års studier på the University of Texas at Austin till "exercise physiologist".
Efter utbildningen flyttade Björn tillbaks till Sverige och har under sin karriär startat, ägt och varit operativt verksam i ett flertal företag.
De senaste 19 åren har Björn haft full fokus att som "lönsamhetskonsult" arbeta med kommersiella gym inom område som management, marknadsföring, försäljning och kundtrohet.
Björns idéer, verktyg och system har inspirerat och implementerats på över 400 olika gym runt om i Norden. Han är också en uppskattad föreläsare med uppdrag såväl i Norden som i England, Tyskland och Portugal.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo

© 2020 GymBusiness All Rights Reserved. Designed By Aitellit AB