Actic fick en framgångsrik börsnotering

Gymkedjan Actic har nyligen börsnoterats. Sedan 2012 har huvudägarna riskkapitalbolaget Industrikapital ägt Actic och nu bestämde man sig för att sälja ut en dryg tredjedel av sitt ägande via börsnotering på Nasdaq Stockholm. Efterfrågan var stor och aktien blev övertecknad med hela 4,5 gånger.

Med en teckningskurs på 50,50 kronor får Actic ett börsvärde på 803 000 0000 kr. Aktieexperter anser att det är en rimlig värdering. Aktien har också bibehållit ett stabilt kursvärde sedan introduktionen. Detta är väldigt positiva besked för branschen i stort. Branschen för träning och hälsa behöver synas i positiv anda ”i de större sammanhangen” för sin fortsatta utveckling.

Allt började 1981 då man grundades under namnet ”Nautilus”. Sedan dess har mycket hänt och vid 2007 tog man ett viktigt steg då riskkapitalbolaget FSN Capital köpte kedjan. År 2010 gjorde man en namnändring från Nautilus till Actic och hösten 2012 förvärvade Industrikapital Investment Partners bolaget.

Idag har Actic cirka 700 medarbetare på sina 166 anläggningar som servar 211 000 kunder. Fördelningen är 118 verksamheter i Sverige, 25 i Norge, 20 i Tyskland och Österrike samt 3 i Finland. Det är dock inte helt smärtfritt att verka i 5 olika länder. Förutsättningarna skiljer sig, marknaderna är olika mogna, kulturen bland medarbetarna är inte helt jämförbar och det ställer krav på olika sorters ledarskap.

Actic kunder

Drygt 70 % av alla gym ligger i anslutning till kommunägda simhallar. Att sköta driften av gym i kommunala simhallar är grundkonceptet vilket går under ”Gym och Bad”, då ingår bad i gymkortet. I andra badhus driver Actic även bassängverksamheten. Men Actic är inte främmande för att även öppna "stand alone” gym utan någon koppling till en simhall.

Actics affärsidé är att inspirera medlemmarna till att utveckla sin träning utifrån de egna förutsättningarna. Oavsett om man är nybörjare och behöver mycket stöd eller om man har tränat länge på gym. Actic menar att de ligger i ett mellansegment rent pris- och servicemässigt. Ett träningskort (som i många fall även inkluderar tillgången till bad) kostar mellan 300–400 kronor per månad. Till skillnad från en del andra aktörer har Actic hitintills valt att behålla bindningstider.

Under 2015 visade Actic en tillväxt i omsättningen på 7,2 procent. Den växte under 2016 till 8,7 procent och resulterade i en omsättning på drygt 800 miljoner kronor. Sverige svarar för över 70 procent av bolagets intäkter. Men tillväxten 2016 bestod av endast 3 procent organiskt och resten kom från förvärv.

Actic har (precis som alla andra) känt på den ökade konkurrenssituationen och har haft en svag medlemsutveckling de senaste åren. Men Actic ser självklart ljust på framtiden och till Privata Affärer säger VD Christer Zaar - ”Det finns fortsatta tillväxtmöjligheter, såväl organiskt som via förvärv. Vi har vissa regionala fläckar i Sverige och vi vill bygga en starkare plattform i Norge. I Tyskland ser vi nu ett fönster att expandera med möjligheter att förvärva för att bygga mer kluster i de områden där vi redan har anläggningar".

Med andra ord är Actic nu förberedda för en expansionsfas och det är rimligt att Actic på relativt kort sikt ökar i storlek med 50 gym. Detta genom att öka takten för nyöppningar samt göra förvärv av mindre gymaktörer. Under 2016 spenderade man 60 000 000 kr på förvärv och nu har man ännu mer kapital till förfogande.

Actic funktionell traning

Med sin klusterstrategi riktar Actic in sig på orter utanför storstäderna då man anser att konkurrensen där är alltför hård. Vidare ser man möjligheter i att öka intäkt per medlem genom att sälja mer Personlig Träning. Just nu kommer 8 % av de totala intäkterna från PT och Actic ser det som rimligt att öka den siffran till 20 %.

Etableringschefen och COO Oskar Ragvald avslutar - ”Vi ser ödmjukt på alla framtida utmaningar men alla våra positiva och kompetenta medarbetare säkerställer att Actic även fortsättningsvis kommer att vara en storspelare på gymmarknaden. Personligen är jag väldigt nöjd med min uttalade roll som COO där jag ska hålla ihop konceptet, fortsätta att utveckla vår affärsmodell samtidigt som jag är högst involverad i fortsatta etableringar”.

Läs mer på acticgroup.se

Rate this item
(0 votes)
Last modified on torsdag, 27 april 2017 15:54
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo