Du har säkert hört talas om McFIT - Europas största kedja av egenägda gym. Med drygt 240 gym har de samlat på sig över 1 500 000 medlemmar. Men visste du att under moderbolaget McFIT Global Group finns varumärken som High5, John Reed Fitness Music Club, Cyberobics, Qi2 och McFIT model agency?

Budgetkedjan McFIT grundades 1997 av Rainer Schaller som fortfarande äger bolaget. Han föddes in i en familj med mycket entreprenörskap och är utbildade inom detaljhandeln. Rainer drev fyra matbutiker när han 1996 upptäckte en nisch inom gymbranschen och McFit GmbH grundades. Det första gymmet startade 1997 i Würzburg. Det följdes av fler klubbar i Bayern och från 2000 i Ruhr området. År 2001 öppnas ytterligare fyra studios i Berlin och därefter tog expansionen fart på allvar. Grunden var att erbjuda gymonly lösningar men 2012 började även gruppträning att hittas i utbudet fast under virtuella former.

Numera är man en jättekoncern med verksamhet i Tyskland, Österrike, Polen, Italien och Spanien. I slutet av 2013 hade McFit sammanlagt ca 190 klubbar och nu är man nära att öppna sitt 250:e gym - samtidigt som man etablerat flera andra verksamheter under andra varumärken. Bakom framgången står många delar men en av de viktigaste är fokuset på att bygga ett starkt varumärke. Mellan 2006 - 2010 var McFit huvudsponsor för Love Parade, man har sponsrat TV-program under VM i fotboll, jobbat som partner med olika projekt tillsammans med fotbollsklubben Bayern Munchen, sponsrade Stock Car Crash Challenge, engagerad i välgörenhetsgalor, har sin egen månatliga tidning och använde proffsboxarna Vitali och Wladimir Klitschko som sina "spoke persons".

McFIT Global Group vision är ”att vara en totallösning för individens behov av fitness". Detta är en ambitiöst målsättning men med tanke på att man idag har gym både i lågpris och premium segmentet, ett eget nutritions sortiment, en App som ger full support för hemträning samt till och med en modellagentur förstår man att visionen kan vara möjlig.

Lansering av nya varumärke
Ledningen bakom McFIT såg självklart trenden bakom ”funktionell träning”. Därför lanserade man 2015 lite mindre gym med stark funktionell inriktning under varumärket High5. Det uppfattades redan som billigt att träna på ett McFIT gym men på High5 är det ett ännu lägra pris - bara knappt 100 kr per månad. Trots det låga priset är gymmen fräscha med en tydlig inriktning på lite tuffare och sportig träning. På så sätt menar McFIT att man inte kannibaliserar på sin egna verksamhet.

Man fortsatta sedan att ta till sig tydliga trender på marknaden, denna gång utvecklade man området ”virtuell träning”. Redan 2012 släppte man möjligheten att medlemmarna via en App kunde träna hemma vid de tillfällen man inte, av olika anledningar, kunde ta sig till gymmet. Detta kallade man ”home of fitness”. Och i mitten av 2016 kom ett helt nytt koncept inom virtuell gruppträning som de kallar ”Cyberobics”. McFIT har här investerat enorma summor. De producera själva de virtuella träningsprogrammen, inspelade med de bästa Amerikanska instruktörerna på spektakulära platser med professionella inspelningsteam.

McFIT2

McFIT har också bestämt sig för att under ett licensåtagande låta andra (icke konkurrerande) gymkedjor få ta del av alla program kring Cyberobics konceptet. Vem blir först med detta i Norden?

Den andra affärsmodellen är att man kan öppna ”stand alone” studios som bara erbjuder virtuell gruppträning. Det bygger på coola och trendiga salar med den bästa tekniken kring gigantiskt stora ledskärmar - tillsammans blir det en riktig upplevelse. Nu öppnar man därför i Berlin ett eget 1 400 kvm stort "women only Cyberobics gym" med tre virtuella gruppträningssalar för kardio och cirkel, funktionell träning samt personlig träning. Vidare kommer här att finnas bistro, spa och barnrum.

När det gäller Cyberobics upplägget har McFIT också tankar på hotellmarknaden. Att träna på sitt hotellrum kan både vara begränsande och tråkigt. Om ett hotell kan avvara 40 kvadratmeter eller mer kan man få till en riktigt inbjudande virtuell träningsstudio till sina kunder. Samma sak gäller företag som vill erbjuda ”ett eget gym” till sina anställda - här kan Cyberobics passa in utmärkt.

Se en film om Cyberobics här >>

Nu även ett premium erbjudande
Ännu mer intressant är att McFIT nu med ”John Reed Music Fitness Clubs” ger sig in i mer premium segmentet. Även här är det en enorm satsning på design, gymmen ser verkligen unika ut. Designteamet har rest jorden runt för att få inspiration till coola saker man kan använda i inredningen av ett gym. Bland annat har man i ett gym byggt "ett traditionellt Indonesisk hus" mitt i gymmet.

Som namnet anger ”John Reed Music Fitness Clubs” är musik en annan viktig faktor. Det är dynamisk och högenergisk musik typ pop, R&B, rap, hip-hop, electro. Under två dagar i veckan har man alltid en live DJ. Detta tillsammans med sin egen radiokanal John Reed Radio skapar man ett gym för alla som verkligen älskar musik. Målet är att ha 30 gym öppnade vid slutet av 2017. Kanske är prissättningen det som mest förvånar. Trots att designen bygger på mer av en premium känsla börjar medlemskap på billiga 25 euro per månad och går upp till 40 euro (minimum 12 månader).

McFIT1

Se en film om John Reed Music Fitness Club här >>

Vart allt ska sluta är det ingen som vet. McFIT har musklerna att testa av olika koncept, vilket av dem som verkligen tar fart är något som framtiden får visa.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on onsdag, 17 maj 2017 12:58
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo