Hagabadet - tillväxten fortsätter

På Hagabadet i Göteborg pågår det ständigt aktiviteter med full fokus på business. Ägarparet Pelle och Helene Johansson tillsammans med ett resultatinriktat team är inte rädda för att jobba efter tydliga mål.

Hagabadet har idag två enheter och är på väg att öppna en tredje. Prognosen för 2017 ligger på en omsättning på 78 000 000 kr med en vinst före skatt på ca 13 %. När resten av branschen i många fall sänker sina priser går Hagabadet i motsatt riktning. Med en tydlig positionering i premiumsegmentet har man nu närmare 4000 träningsmedlemmar trots att ett medlemskap som kostar mellan 799 - 1 999 kr per månad. 

Vi låter Hagabadets VD Pelle Johansson svara på 5 frågor. Vi låter Hagabadets VD Pelle Johansson svara på 5 frågor.

1. Berätta lite kortfattat om din historik i branschen och hur du hamnade som VD för Hagabadet?

Jag började som spinning och personlig tränare som en hobby och för att tjäna lite extra. Detta ledde till att jag fick ta hand om lanseringen av träning på SKF Sveriges anläggning Kristinedal. Där lyckades vi vända en mångårig förlust till en vinst på 1'2 miljoner på nio månader. Detta gjorde att jag hamnade i World Class i Göteborg där jag jobbade i reception och med marknadsföring och försäljning under tiden jag studerade på IHM Business School. Efter studierna och ett konkursat IT bolag skickade jag ett brev till World Class ägare Uffe Bengtsson och hävdade att World Class Sverige var dåligt skött i allmänhet och marknadsföringen i synnerhet. Det slutade med att jag blev marknadschef och efter två år VD för World Class Sverige. 

Jag insåg att det viktigaste World Class hade var varumärket och deras franschisetagare och därför lade jag allt fokus på dem. 2008 gjorde vi en börsintroduktion mitt i brinnande finanskris för all likviditet var slut och vi behövde pengar akut. Då blev jag vice VD i World Class international och fick ansvar för marknadsföring, försäljning på sex marknader i Europa. 2010 slutade jag för att starta en butik på nätet och på så sätt öka gymägarnas lönsamhet. Det gick bra men jag blev efter en kort period rekryterad till Hagabadet som ägs av Feelgood. Hagabadet hade inte visat vinst sedan 2001 och det var kris. Skälet till att jag valde Hagabadet var flera men främsta orsaken var min familj som bara sett mig på helgerna under åtta år. Jag ville ha ett stimulerande arbete och samtidigt vara nära min familj.

2013 köpte jag och min fru Hagabadet av Feelgood och därefter tog vi in en investerare som kunde säkra upp vår verksamhet. Det har varit en tuff resa men nu flyter det på klart över förväntan.

2. För att ett gym skall lyckas måste man ha fokus både på marknadsföring, försäljning och retention. Vilken av dessa delar tycker du är viktigast att fokusera på och hur motiverar du ditt svar?

Jag tycker marknadsföring och försäljning är det viktigaste eftersom det är ganska lätt att sälja medlemskap med systematiserad försäljning dvs att man följer manualer och direktiv. Att fokusera på retention är svårt då man inte vet i förväg vilka av medlemsbasen som kommer att säga upp och att då satsa pengar på hela medlemsbasen är vanskligt. Bättre att hela tiden arbeta med ständig kvalitetskontroll, uppföljning på medlemmarna och se till att de kommer till gymmet. Kommer de inte till gymmet är risken stor att de slutar oavsett vilket pris de betalar.

Vi arbetar med olika processer och system för att behålla våra medlemmar. Många undersökningar från USA visar att om inte kunden kommer igång de första 30 dagarna är risken stor att de inte kommer igång alls och då förnyar de inte. Hagabadet har därför, som första anläggning i Sverige, en hälsoinspiratör som möter kunden första gången de besöker gymmet efter sålt medlemskap. Där gör vi enklare tester, ger dem ett aktivitetsprogram de skall följa, de får en bok om hälsa (Hälsa på recept) och de får göra en livsstilsundersökning.

Efter 30 dagar träffar de hälsoinspiratören igen och då har de också fått två tillfällen med en sjukgymnast eller personlig tränare. Där har de också fått stå i en scanner där vi ger dem en 360 graders bild hur de ser ut, en mätning för att fastställa deras metaboliska ålder samt förhållandet mellan muskler, skelett och vätska i kroppen. Vi erbjuder också en hälsoundersökning via Werlabs där de kan lämna blodprov.

Vid tillfälle två med hälsoinspiratör får de fylla i en livstilsundersökning igen samt göra samma tester som de gjorde när de blev medlemmar. På så sätt visar vi på nyttan av fysisk aktivitet på kort tid. De får belöningar om de provat 12 olika aktiviteter hos oss samt diplom som visar hur duktiga de varit.

Vi har ingen aning om detta är bra eller dåligt för vår retention eftersom det tar ett år före kunden kan säga upp och vi har bara haft det i ett år men vi har redan branschens lägsta kundavhopp så något rätt gör vi :).

Hälsoinspiratören kontaktar också kunden efter ca sex månader eller om kunden slutar att träna och tar ett nytt möte, antingen i telefon eller IRL. Kunderna älskar vår hälsoinspiratör och säger att det är första gången de börjat träna som de faktiskt blir omhändertagna. Vår hälsoinspiratör är beteendevetare så det blir ganska många samtal om att förändra sitt beteende för att få en förändring och nå sina mål.

3. Du var tidigt ute med att försöka utnyttja social medier till att skapa bättre relationer med dina medlemmar och försöka få det till en säljande kanal. Kan du ge tre tips på hur man skall agera för att få sociala medier att verkligen bli en effektiv kanal att jobba med i sin verksamhet.

A. Skapa en plattform på Facebook.

B. Annonsera på Facebook där möjligheterna att segmentera är enorma. Annonseringen blir således mycket kostnadseffektiv och i ett media där kunderna är frivilligt och gillande.  

C. Skapa leadboxar på Facebook och skapa en viral marknadsföring. Tex, skapar du en annons där du frågar; Vill du vinna ett Årskort? Den som klickar på den annonsen får direkt ett svarsmail där de kan öka sina chanser att vinna ett årskort för varje kompis de skickar in. De kompisar som blir rekryterade får ett mail där de också kan vinna årskort som ökar med varje kompis de i sin tur skickar in. På detta sätt fick Hagabadet över 1 000 leads på mindre än 14 dagar. 

Vi jobbar också med event för att få leads och där är sociala media instrumental. Första steget är att hyra in en intressant föreläsare och boka en lokal. Sedan marknadsför vi det eventet på sociala media (Facebook, LinkedIn och instagram) och fyller eventet med 400-800 personer som vi får in namn, mobilnummer och mailadress. Vi har haft professorer, läkare, yogaevent mm och fått in flera 1000 leads som vi se sedan bearbetar på olika sätt.

Hagabadet Pelle o Helene

 4. Som VD har du ett ansvar att bygga team och få personalen att bli engagerad och agera efter samma vision som du själv har. Av tidningen Chef har du tidigare blivit utsedd till en av Sveriges 5 bästa chefer. Vilka egenskaper tycker du att en bra ledare skall ha?

Ja, jättekul att genom tidningen Chef få ta emot en sådan fin utmärkelse. Jag är en bra ledare men kan alltid bli bättre, jag är bra på att få folk att förstå varför de kommer till just vår arbetsplats och också bra på att få rätt personer att följa med.

Deras målbild måste stämma överens med företags målbild och när det matchas blir resultatet enormt. Jag har stora förbättringar att göra med min uppföljning och att slutföra saker. Jag behöver verkligen en person vid min sida som tar tag i projekten och idéerna och ser till att sett blir genomförda. En bra ledare skall ha empati, vara tydlig, kommunikativ, beslutsfattande och koordinativ. De som jobbar med mig säger att jag är krävande men att det är fantastiskt kul - jag får hoppas att det stämmer :).

Sedan 2013 när jag och min fru Helene köpte Hagabadet har vi jobbat tillsammans och det har verkligen blivit skillnad. Helene har bidragit med kvalitet, detaljstyrning och just do it mentalitet. Vi trodde inte ens själva att 1+1 skulle bli 4 men här har det verkligen blivit det. Jag kan helt ärligt säga att Helene har lyft Hagabadet till en annan dimension. Det var bra tidigare men nu är det fantastiskt för både kunder och medarbetare.

Vi bestämde direkt att vi skulle fortsätta att jobba med ledningsgrupp, att jag och Helene inte skulle ta en massa beslut hemma. Detta för att medarbetarna och framförallt cheferna skulle känna att de kunde utvecklas i sina roller. Min titel är VD men jag försöker arbeta mer som ägare och låta medarbetarna växa. Jag har en vice VD, avdelningschefer och teamledare.

De flesta som pratar om Hagabadet före Pelle och Hagabadet efter Pelle pratar om energi. Jag håller med dem. Att ha en hög energinivå är kanske den mest viktiga egenskapen en ledare kan ha. Andra blir energiska, kunderna märker av energin så fort de går in genom dörren. Då går det inte att sitta på ett kontor och vara chef. Jag är ute bland medarbetare ca 50 procent av min tid dvs 4-5 timmar varje dag - Management by walking around.

5. Framtid – vad är dina synpunkter inför gymbranschens framtida tillväxt?

Jag tror att framtiden är fantastisk för branschen men bara om vi gör olika saker på olika gym. Idag konkurrerar alldeles för många med pris fast de har fantastiska anläggningar. Bättre då att konkurrera med något som kunden vill ha och föredrar då detta - det är mer kraftfullt än pris. Vem som helst kan erbjuda ett bra pris men få kan uppfylla kundens behov.

Trenden med boutiquegym har knappt börjat i Sverige. I USA har de en rasande utveckling med speciella studios för cykling, yoga, pilates, funktionell träning mm. Vanliga traditionella gym går sämre i USA och med dem menar jag ett vanligt gym som erbjuder det som alla andra erbjuder. Inriktningen att bli bäst på något har slagit väl ut i USA. Vi såg detta under ett studiobesök och tog tag i det direkt genom att vi skapade en yogastudio med tre yogasalar, yogakänsla och 80 yogaklasser i veckan och tog extra betalt för ett yogamedlemskap. Det har gått över förväntan.

Nu poppar moderna yogastudios upp i vårt närområde men ännu är det inget hot mot oss. Exempelvis har SATS - som första etablering - startat upp HIYoga i Göteborg. SoulCycle i USA har 100 pass i veckan med bara cyckling. PureYoga i New York har fyra salar och erbjuder 100 olika yogapass i veckan. Orange Theory Fitness har över 60 HIIT baserade träningspass per vecka. Har är det många bevis på att du inte behöver erbjuda allt utan istället vara extremt bra på något.

Hagabadet har också startat en ny yogastudio med spa på Älvstranden i Göteborg. Den har ca 45 klasser i veckan och blir då ett bättre alternativt än konkurrenterna i närområdet som ”bara” har 13-17 yogalektioner i veckan. Till årskiftet är vi på gång att starta ytterligare en yogastudio med spa i centrala Göteborg. Där skall det kosta 1 249 kr per månad och vi kommer att börja med 50 yogalektioner i veckan.

Tittar man på trenden från USA kommer en hel del kunder att sitta med två eller flera medlemskap i framtiden. Ett på sitt vanliga gym och ett på en specialstudio där de kan få utlopp för sitt intresse. Redan idag ser vi kunder som har ett crossfit medlemskap för 1 000 kronor i månaden och ett medlemskap på ett vanligt gym för 300 kronor i månaden. Detta visar på att med rätt fokus finns det plats för en massa aktörer i branschen.

GymBusiness önskar Pelle, Helene och deras team på Hagabadet lyckat till framöver.

Läs mer om Hagabadet här >>

 

 
 
 
 
Rate this item
(1 Vote)
Last modified on onsdag, 23 augusti 2017 13:59
Björn Johansson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Våra partners

Om oss

Om oss
GymBusiness.se är Sveriges ledande B2B plattform för dig som vill driva ett framgångsrikt gym

gymb logo